Otadžbina se brani srcem – Obilazak Novog groblja u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“

Kao odgovor na ovogodišnju temu manifestacije Dani evropske baštine – „Evropska godina kulturnog nasleđa: umetnost deljenja“, 23. septembra 2018. godine na Novom groblju u Beogradu održan je prvi u nizu tematskih obilazaka pod nazivom „Otadžbina se brani srcem“, koji je na zanimljiv i pitak način podelio sećanja na sve one velike i male ljude i žene koji su podneli žrtvu otadžbini u teškim vremenima.

Uz kratak istorijat Novog groblja od njegovih početaka pa do danas, posetioci su imali prilike da posete grobove generala Pavla Jurišića Šturma, Vojvode Živojina Mišića, Vojvode Radomira Putnika, heroine Milunke Savić, kao i da vide Rusku kosturnicu iz Prvog  Svetskog rata i Srpsku kosturnicu branilaca Beograda (1914-1918), gde su mogli da uđu u kriptu i  upoznaju se sa istorijatom ovog najvećeg memorijala podignutog u Srbiji tog vremena.

Pored vojskovođa i drugih učesnika Balkanskih i Prvog svetskog rata, sugrađani su imali prilike da čuju nadahnuta kazivanja o naučnicima i umetnicima,  od kojih svako na svoj način dao doprinos otadžbini u Velikom ratu, kao što su: slikarka Nadežda Petrović, dobrovoljna bolničarka tokom 1. Svetskog rata koja je izgubila život pomažući ranjenicima u Valjevskoj ratnoj bolnici, kao i  pripadnicima jedinice 1300 kaplara: čuvenom arhitekti Aleksandru Deroku koji je bio jedan od prvih srpskih pilota i Stanislavu Vinaveru, književniku i prevodiocu.  Na zahtev naših dragih sugrađana, obišli smo Aleju zaslužnih građana i Aleju Velikana i Arkade, gde su posetioci mogli da vide grobove pisca Branislava Nušića, Miloša Savčića (inženjera, industrijalca i gradonačelnika Beograda – poznatog po činjenici da je svojim  novcem isplatio dugove Beograda), dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca,  naučnika Jovana Cvijića, državnika Nikole Pašića i mnogih drugih.

 

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH