БЕОГРАД ДОМАЋИН ГОДИШЊЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ УДРУЖЕЊА КУЛТУРНО ЗНАЧАЈНИХ ГРОБАЉА ЕВРОПЕ КОЈА ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У ПЕРИОДУ ОД 15 ДО 17 СЕПТЕМБРА 2022.ГОДИНЕ

На недавно одржаном састанку Извршног одобора Удружења културно значајних гробаља Европе (Association of Significant Cemeteries of Europe – АСЦЕ), Београд је потврђен као домаћин годишње АСЦЕ Конференције за 2022. годину. Конференција ће се одржати у периоду од 15 до 17. септембра текуће године. Београд је одабран за домаћина овог значајног догађаја у оштрој конкуренцији градова као што су Инстанбул, Рим, Милано и Порто. С обзиром да претходне године због пандемијске ситуације, 20 година од оснивања овог престижног удружења није обележено на адекватан начин, овогодишња конференција у Београду ће представљати и својеврсно званично обележавање ове значајне годишњице.

Удружењe културно значајних гробаља Европе (ASCE – Association of Significant Cemeteries of Europe), основано je у Болоњи 2001. године. Захваљујући изузетном рафинману и уметничким дометима, Ново гробље у Београду је чланица ове организације  још од 2004. године. Чланови ове престижне ораганизације су чувена европска гробља попут Пер ла Шез-а у Паризу и гробља Стељано из Ђенове, које је УНЕСКО препознaо као светску културну баштину, као и многа друга не мање значајна европска гробља. АСЦЕ Конференција сваке године привуче између 100 и 150 експерата, историчара, историчара уметности, уметника, конзверватора, туристичких радника и других професионалаца који се старају о историјским гробљима широм Европе. С обзиром да је мисија ове организације очување и представљање значајних европских гробља као важних делова европске културе, као и историје градова и народа, њено одржавање у Београду означава курну интензивног ангажовања запслених ЈКП „Погребне услуге“ Београд на очувању и промоцији европског  материјалног и нематријалног наслеђа.

Инфоцентар ЈКП „Погребне услуге“ Београд

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH