BEOGRAD DOMAĆIN GODIŠNJE KONFERENCIJE UDRUŽENJA KULTURNO ZNAČAJNIH GROBALJA EVROPE KOJA ĆE SE ODRŽATI U PERIODU OD 15 DO 17 SEPTEMBRA 2022.GODINE

Na nedavno održanom sastanku Izvršnog odobora Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope (Association of Significant Cemeteries of Europe – ASCE), Beograd je potvrđen kao domaćin godišnje ASCE Konferencije za 2022. godinu. Konferencija će se održati u periodu od 15 do 17. septembra tekuće godine. Beograd je odabran za domaćina ovog značajnog događaja u oštroj konkurenciji gradova kao što su Instanbul, Rim, Milano i Porto. S obzirom da prethodne godine zbog pandemijske situacije, 20 godina od osnivanja ovog prestižnog udruženja nije obeleženo na adekvatan način, ovogodišnja konferencija u Beogradu će predstavljati i svojevrsno zvanično obeležavanje ove značajne godišnjice.

Udruženje kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE – Association of Significant Cemeteries of Europe), osnovano je u Bolonji 2001. godine. Zahvaljujući izuzetnom rafinmanu i umetničkim dometima, Novo groblje u Beogradu je članica ove organizacije  još od 2004. godine. Članovi ove prestižne oraganizacije su čuvena evropska groblja poput Per la Šez-a u Parizu i groblja Steljano iz Đenove, koje je UNESKO prepoznao kao svetsku kulturnu baštinu, kao i mnoga druga ne manje značajna evropska groblja. ASCE Konferencija svake godine privuče između 100 i 150 eksperata, istoričara, istoričara umetnosti, umetnika, konzvervatora, turističkih radnika i drugih profesionalaca koji se staraju o istorijskim grobljima širom Evrope. S obzirom da je misija ove organizacije očuvanje i predstavljanje značajnih evropskih groblja kao važnih delova evropske kulture, kao i istorije gradova i naroda, njeno održavanje u Beogradu označava kurnu intenzivnog angažovanja zapslenih JKP „Pogrebne usluge“ Beograd na očuvanju i promociji evropskog  materijalnog i nematrijalnog nasleđa.

Infocentar JKP „Pogrebne usluge“ Beograd

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH