Бесплатни вођени обилaсци Новог гробља поводом Дана европске баштине 2018

Позивамо суграђане и госте Београда да нам се придруже у две занимљиве шетње кроз историју:

  • Отаџбина се брани срцем – 23. септембар 2018. године у 11:00 часова.
  • Портрети српских дипломата и државника –  30. септембар  2018. године у 11:00 часова

Да су гробља културне ризнице и кључни простори памћења који чувају успомене и жива сећања на изузетне личности и битне актере прошлости нашег главног града и земље, подсећа нас и читав низ активности које се традиционално у Данима европске баштине током септембра месеца организују на Новом гробљу у Београду. Као одговор на овогодишњу тему манифестације Европска година кутурног наслеђа: уметност дељења,  Ново гробље у Београду учествује атрактивним вођеним турама које ће на занимљив и питак начин поделити сећања на све оне велике и мале људе који су, свако на свој начин поднели жртву отаџбини у тешким временима. Позивамо све заинтересоване суграђане и госте нашег града да се придруже нашој колегиници др Виолети Обреновић, историчарки уметности и врсном познаваоцу фунерарног наслеђа, у бесплатним организованим тематским шетњама кроз највећу галерију под отвореним небом. Понесите добро расположење и удобну обућу, јер је готово сигурно да ћете уз детаљност и надахнута казивања наше колегинице, пожелети да продужите шетњу.

Отаџбина се брани срцем – недеља 23. септембар у 11:00 часова

Обилазак који у први план ставља храброст, пожртвовање и патриотизам! Ову шетњу и причу посвећујемо немерљивој одважности родољуба – учесницима Великог рата, као и неких ранијих сукоба. У надахнутом вођењу оживећемо успомене на истакнуте генерале, гласовите војводе и мајоре, али и најпознатије жене ратнице, добровољне болничарке и хуманитарке наших простора које су задивиле свет и завределе наше најдубље поштовање. Тура је посвећена свим изузетним људма који су се борили, свако у свом домену, за своју земљу и нацију од првих Српско–туских ратова па до Првог светског рата.

018-muzej-na-otvorenom

Портрети српских дипломата и државника – поводом дана примирја у 1. Светском рату –  30. септембар  2018. године у 11:00 часова

Ова тематска тура посвећена је значајним српским државницима и дипломатама који су својим ставом, држањем и одлукама оставили трајан печат у нашој политичкој и друштвеној историји, a велики број је одиграо значајну улогу у преломним политичким и ратним тренуцима. Поред личности које су своје професионално опредељење нашле у политици и јавном животу, попут Илије Гарашанина, Јеврема Грујића, Николе Пашића и других, посебно ћемо се осврнути на великане који су у политику и дипломатију ушли из других професија попут лакара Лазе Пачуа, а нећемо забароваити ни чувене дипломате – књижевнике као што су Иво Андрић, Милош Црњански, Милан Ракић и други.

Наша препорука за квалитетно проведену недељну шетњу!

 

Место окупљања: на платоу код улаза у Ново гробље, Рузвелтова 50

Трајање појединачног обиласка: 125 минута

Прича и води: др Виолета Обреновић, историчар уметности

Контакт за групе и појединце:  064/855-4136;  011/2071-342;

e-mail: violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH