Besplatni vođeni obilasci Novog groblja povodom Dana evropske baštine 2018

Pozivamo sugrađane i goste Beograda da nam se pridruže u dve zanimljive šetnje kroz istoriju:

  • Otadžbina se brani srcem – 23. septembar 2018. godine u 11:00 časova.
  • Portreti srpskih diplomata i državnika –  30. septembar  2018. godine u 11:00 časova

Da su groblja kulturne riznice i ključni prostori pamćenja koji čuvaju uspomene i živa sećanja na izuzetne ličnosti i bitne aktere prošlosti našeg glavnog grada i zemlje, podseća nas i čitav niz aktivnosti koje se tradicionalno u Danima evropske baštine tokom septembra meseca organizuju na Novom groblju u Beogradu. Kao odgovor na ovogodišnju temu manifestacije Evropska godina kuturnog nasleđa: umetnost deljenja,  Novo groblje u Beogradu učestvuje atraktivnim vođenim turama koje će na zanimljiv i pitak način podeliti sećanja na sve one velike i male ljude koji su, svako na svoj način podneli žrtvu otadžbini u teškim vremenima. Pozivamo sve zainteresovane sugrađane i goste našeg grada da se pridruže našoj koleginici dr Violeti Obrenović, istoričarki umetnosti i vrsnom poznavaocu funerarnog nasleđa, u besplatnim organizovanim tematskim šetnjama kroz najveću galeriju pod otvorenim nebom. Ponesite dobro raspoloženje i udobnu obuću, jer je gotovo sigurno da ćete uz detaljnost i nadahnuta kazivanja naše koleginice, poželeti da produžite šetnju.

Otadžbina se brani srcem – nedelja 23. septembar u 11:00 časova

Obilazak koji u prvi plan stavlja hrabrost, požrtvovanje i patriotizam! Ovu šetnju i priču posvećujemo nemerljivoj odvažnosti rodoljuba – učesnicima Velikog rata, kao i nekih ranijih sukoba. U nadahnutom vođenju oživećemo uspomene na istaknute generale, glasovite vojvode i majore, ali i najpoznatije žene ratnice, dobrovoljne bolničarke i humanitarke naših prostora koje su zadivile svet i zavredele naše najdublje poštovanje. Tura je posvećena svim izuzetnim ljudma koji su se borili, svako u svom domenu, za svoju zemlju i naciju od prvih Srpsko–tuskih ratova pa do Prvog svetskog rata.

018-muzej-na-otvorenom

Portreti srpskih diplomata i državnika – povodom dana primirja u 1. Svetskom ratu –  30. septembar  2018. godine u 11:00 časova

Ova tematska tura posvećena je značajnim srpskim državnicima i diplomatama koji su svojim stavom, držanjem i odlukama ostavili trajan pečat u našoj političkoj i društvenoj istoriji, a veliki broj je odigrao značajnu ulogu u prelomnim političkim i ratnim trenucima. Pored ličnosti koje su svoje profesionalno opredeljenje našle u politici i javnom životu, poput Ilije Garašanina, Jevrema Grujića, Nikole Pašića i drugih, posebno ćemo se osvrnuti na velikane koji su u politiku i diplomatiju ušli iz drugih profesija poput lakara Laze Pačua, a nećemo zabarovaiti ni čuvene diplomate – književnike kao što su Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Milan Rakić i drugi.

Naša preporuka za kvalitetno provedenu nedeljnu šetnju!

 

Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50

Trajanje pojedinačnog obilaska: 125 minuta

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričar umetnosti

Kontakt za grupe i pojedince:  064/855-4136;  011/2071-342;

e-mail: violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH