Отаџбина се брани срцем – Обилазак Новог гробља у оквиру манифестације „Дани европске баштине“

Као одговор на овогодишњу тему манифестације Дани европске баштине – „Европска година културног наслеђа: уметност дељења“, 23. септембра 2018. године на Новом гробљу у Београду одржан је први у низу тематских обилазака под називом „Отаџбина се брани срцем“, који је на занимљив и питак начин поделио сећања на све оне велике и мале људе и жене који су поднели жртву отаџбини у тешким временима.

Уз кратак историјат Новог гробља од његових почетака па до данас, посетиоци су имали прилике да посете гробове генерала Павла Јуришића Штурма, Војводе Живојина Мишића, Војводе Радомира Путника, хероине Милунке Савић, као и да виде Руску костурницу из Првог  Светског рата и Српску костурницу бранилаца Београда (1914-1918), где су могли да уђу у крипту и  упознају се са историјатом овог највећег меморијала подигнутог у Србији тог времена.

Поред војсковођа и других учесника Балканских и Првог светског рата, суграђани су имали прилике да чују надахнута казивања о научницима и уметницима,  од којих свако на свој начин дао допринос отаџбини у Великом рату, као што су: сликарка Надежда Петровић, добровољна болничарка током 1. Светског рата која је изгубила живот помажући рањеницима у Ваљевској ратној болници, као и  припадницима јединице 1300 каплара: чувеном архитекти Александру Дероку који је био један од првих српских пилота и Станиславу Винаверу, књижевнику и преводиоцу.  На захтев наших драгих суграђана, обишли смо Алеју заслужних грађана и Алеју Великана и Аркаде, где су посетиоци могли да виде гробове писца Бранислава Нушића, Милоша Савчића (инжењера, индустријалца и градоначелника Београда – познатог по чињеници да је својим  новцем исплатио дугове Београда), добротвора Илије Милосављевића Коларца,  научника Јована Цвијића, државника Николе Пашића и многих других.

 

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH