Обележено 75 година од ослобођења Београда у 2. Светском рату – полагањем венаца на Спомен – гробљу ослободилаца Београда и Алеји стрељаних родољуба на Новом гробљу

У склопу свечаности обележавања 75. годишњице „Београдске операције“ (ослобођења Београда у 2. Светском рату), 20.10.2019. године, уз присуство припадника гарде Војске Србије, одржана је церемонија свечаног полагања венаца на Гробљу ослободилаца Београда.

Палим херојима, припадницима Народно-ослободилачке војске и јединица Црвене армије пошту су одали и положили венце Министар за рад, запошљавање, борачка и социљална питања Зоран Ђорђевић, градоначеклник Београда Зоран Радојичић Председник Скупштине града Никола Никодијевић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Субнора Србије, амбасада Руске Федерације, Азербејџана, Казахстана, Украјине, Белорусије и удружења грађана. Делегације су након тога положиле венце и на Споменик црвеноармејцу и уписале се у спомен-књигу.

Спомен – гробље ослободилаца Београда представља засебну архитектонско-урбанистичку целину, које је изграђено је по пројектима архитеката Бранка Бона и Александра Крстића. У дну парковског комплекса спомен-гробља, постављена је скулптура црвеноармејца – рад вајара Антуна Аугустинчића.  На гробљу је сахрањено 2.953 бораца Народно-ослободилачке војске Југославије и 976 бораца Црвене Армије, погинулих током „Београдске операције“. Скулптура Партизана на приступном платоу гробља је рад вајара Радета Станковића.

У склопу обележавања 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, представници Града Београда и Градског одбора Субнора-а су полагањем у Алеји стрељаних родољуба (1941-1944) одали пошту палим родољубима и стрељаним патриотама, који су жртвовали своје животе за слободу престонице.

 

 

Обраћање медијима градоначелника Београда господина Зорана Радојичића који је одао славу и почаст људима који су дали животе за слободу коју ми сада имамо: 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH