МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА У БЕОГРАДУ – ЕВОЛУЦИЈА КРЕМАЦИЈЕ, ЕКОЛОГИЈА, ЕТИКА И СОЛИДАРНОСТ

Од 17 до 18. октобара 2019. године, у Београду је одржана међународна крематистичка конференција под називом „Еволуција кремације, екологија, етика и солидарност“, у организацији Удружења крематиста „Огањ“ и под покровитељством Eвропског удружења крематиста (Union Crématiste Européen). Конференција је између осталог, организована поводом две значајне годишњице: 104 године од оснивања Удружења крематиста „Огањ“ и 55 година од оснивања првог крематоријума у Београду и Србији.

Први дан конференције је био резервисан за излагања и презентације. Учеснике конференције најпре је поздравила посланица Скупштине Србије, госпођа Гроздана Банац, а затим је уследила поздравна реч председника Европског удружења крематиста, господина Мориса Туреа. Учесници су имали прилике да чују излагања учесника из Француске, Белгије и Италије, као и представника фирме Gem Matthews International која послује широм света, а бави се производњом крематорских пећи, система за филтрацију и осталих решења која омогућавају „паметан“ и еколошки одговоран процес кремације. У наставку конеференције, присутни су могли да чују излагања мр Драгана Балтовског, генералног директора ЈКП „Погребне услуге“, Силвана Урколија – Генералног директора „Софија крематоријума“ из Бугарске и Александре Павићевић, научног саветника Етнографског института САНУ, ауторке публикације „Пламена тела – Спаљивање мртвих у Србији – од паганског ритуала до модерне кремације“.

Другог дана, 18.10.2019. године, учесници конференције су посетили Ново гробље у Београду као својеврстан музеј под отвореним небом, након чега је уследила веома успешна и информативна посета крематоријуму на гробљу Лешће и састанак делегације у Скупштини Републике Србије.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH