Обележено 104. године од почетка одбране Београда у Првом светском рату

Седмог октобра  2019. године обележено 104 године од почетка херојске одбране Београда у Првом светском рату. Ова значајна годишњица је између осталог обележена полагањем венаца код Српске костурнице бранилаца Београда (1914-1918) и последњем почивалишту пуковника Драгутина Гавриловића на Новом гробљу у Београду. Венце и цвеће су положили члан градског већа Владимир Јестратијевић, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије 1912-1920. године.
У току борби за одбрану Београда 6. и 7. октобра 1915. године, аустроугарске трупе су нападале преко Дунава и искрцале се на делу обале који је држао 2. батаљон, 10. кадровског пука под командом мајора Драгутина Гавриловића. Без обзира што су дејства аустроугарске артиљерије претворила српске положаје у хрпу рушевина, браниоци и даље пружали отпор. Растојање између српских и непријатељских положаја на неким местима није прелазило 30 метара.
Око 14.30 часова, 7. октобра 1915.године, мајор Гавриловић је сакупио своја три вода, два вода 3. батаљона и Сремски одред и одржао чувени говор који је ушао у уџбенике и енциклопедије:

Фото извор: Википедиа

Војници, Јунаци!

Тачно у 15 часова непријатеља се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. ВОЈНИЦИ! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања. Наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате, дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато, напред, у славу! За краља и отаџбину! Живео краљ, живео Београд!“

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH