ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 11. НОВЕМБРА – ДАНА ПРИМИРЈА У 1. СВЕТСКОМ РАТУ

У петак, 11.11.2022. године, на Новом гробљу у Београду ће државном церемонијом уз присуство највиших државних и градских функционера, дипломатског кора и представника војних изасланстава акредитованих у Београду бити обележена годишњица  закључења примирја у Првом светском рату. Централна државна манифестација полагања венаца и одавања почасти, биће одржана код Спомен-костурнице бранилаца Београда (1914-1918) у организацији Комитета Владе Србије за неговање традиција ослободилалчких ратова, са почетком у 11:00 часова.

 

Због одржавања државне  церемоније на Ново гробље неће бити  дозвољен улалзак моторним возилима од 09.00 до 13:00 часова, у петак 11.11.2022. године.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се сваке године 11. новембра, у знак сећања на примирје закључено између савезника и Немачке, које је у исто време означило и престанак непријатељстава и крај рата. Овај датум се обележава као национални празник у многим савезничким државама, као сећање на погинуле у току Великог рата. Примирје је потписано је у железничком вагону у Компијену у Француској, а прекид непријатељства је ступио на снагу 11. новембра 1918. године – једанаестог часа, једанаестог дана, једанаестог месеца. Зараћене стране у Првом светском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а према неким проценама страдало је приближно 20 милиона људи. Током ратних операција и злочина непријатељских трупа у Србији током Првог светског рата страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника, што је чинило готово трећину укупног становништва, или око 60% мушке популације.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH