OBELEŽAVANJE 11. NOVEMBRA – DANA PRIMIRJA U 1. SVETSKOM RATU

U petak, 11.11.2022. godine, na Novom groblju u Beogradu će državnom ceremonijom uz prisustvo najviših državnih i gradskih funkcionera, diplomatskog kora i predstavnika vojnih izaslanstava akreditovanih u Beogradu biti obeležena godišnjica  zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu. Centralna državna manifestacija polaganja venaca i odavanja počasti, biće održana kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda (1914-1918) u organizaciji Komiteta Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilalčkih ratova, sa početkom u 11:00 časova.

 

Zbog održavanja državne  ceremonije na Novo groblje neće biti  dozvoljen ulalzak motornim vozilima od 09.00 do 13:00 časova, u petak 11.11.2022. godine.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se svake godine 11. novembra, u znak sećanja na primirje zaključeno između saveznika i Nemačke, koje je u isto vreme označilo i prestanak neprijateljstava i kraj rata. Ovaj datum se obeležava kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim državama, kao sećanje na poginule u toku Velikog rata. Primirje je potpisano je u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj, a prekid neprijateljstva je stupio na snagu 11. novembra 1918. godine – jedanaestog časa, jedanaestog dana, jedanaestog meseca. Zaraćene strane u Prvom svetskom ratu mobilisale su oko 70 miliona vojnika, a prema nekim procenama stradalo je približno 20 miliona ljudi. Tokom ratnih operacija i zločina neprijateljskih trupa u Srbiji tokom Prvog svetskog rata stradalo je između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva, ili oko 60% muške populacije.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH