НА НОВОМ ГРОБЉУ ОБЕЛЕЖЕНО 103 ГОДИНЕ ОД СМРТИ ЂЕНЕРАЛА БОЖЕ ЈАНКОВИЋА – ВЕЛИКИ СРПСКИ ГЕНЕРАЛ НАКОН ВИШЕ ОД ВЕКА ДОБИЈА СПОМЕНИК У БЕОГРАДУ

7.7.2023. године на Новом гробљу у Београду, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална права Никола Селаковић, положио је  венац и одао почаст генералу Божидару Јанковићу поводом обележавања 103. годишњице од његове смрти и најавио да ће споменик генералу Божидару Јанковићу бити подигнут у октобру у Карађорђевом парку у Београду. Одавању почасти су поред представника министарства, присуствовали и иницијатори догађаја, чланови Удружења ратних добровољаца Србије од 1912. до 1918. године, њихових потомака и поштовалаца, као и представници Војске Србије. Након полагања венаца и интонирања државне химне Републике Србије,  минстар Никола Селаковић се кратко обратио присутнима.

„У години у којој Удружење ратних добровољаца Србије од 1912. до 1918. године, њихових потомака и поштовалаца обележава 120 година постојања, окупили смо се овде око гроба једног од највећих и најталентованијих српских официра с краја 19. и почетка 20. века. Сви знају за четворицу легендарних војвода. Када говоримо о величини српског официра, помињемо путника Степановића, Мишића и Бојовића, али дуго времена лик и дело генерала Божидара Боже Јанковића као да је гурано у страну и јесте“ – казао је Селаковић.

Министар Селаковић наводи да је генерал Божидар Јанковић имао сасвим другачије мишљење и став о догађајима с пролећа 1903. године, односно да је припадао групи српских официра који су положили заклетву краљу Александру Обреновићу, од које није хтео да одступи из моралних и часних разлога, при чему је и у својој каријери доживео да буде два пута пензионисан, али и враћен у службу.

На иницијативу Удружења српских ратних добровољаца од 1912. до 1918. године, њихових потомака и поштовалаца,  у октобру ове године, на дан који се сматра најзначајнијим у каријери генерала Боже Јанковића, на дан ослобођења Приштине у Првом балканском рату, Селаковић је најавио да ће у Београду бити откривен споменик генералу Јанковићу, који је већ одливен. Сматра да ће подизање споменика генералу бити само почетак обележавања значајних људи и догађаја из прошлости о којима се ћутало неправедно и неоправдано деценијама, у овом случају дуже од једног века.

„Пре недељу дана боравио сам у Штипу и у околини Велеса. Обележили смо полагањем венаца 110. годишњицу победе у брегалничкој бици. У тој бици Трећа армија на челу са Божидаром Божом Јанковићем дала је пресудан допринос победи српске војске, највећој до тада по жртвама које су поднете, по условима у којим се битка одвијала, по конфигурацији терена на којем је непријатељ заподенуо бој, и на тим местима, осим једне капеле сачуване у непосредној близини Велеса, немамо ниједно обележје“ – навео је министар.

„И када сам нашим домаћинима захвалио што су нам омогућили да организујемо ту свечаност, што су нам омогућили да у Штипу на месту где је била спомен костурница са посмртним остацима више од 6.000 српских ратника, српске омладине првог и другог позива, која најчешће није ни оставила потомство за собом, поставили су питање присутни и само се некако питање покренуло како је могуће да то чинимо на месту где је тек пре неких осам година постављена једна спомен плоча и где немамо ниједно друго обележје о страдању и о победи српског оружја“, објаснио је министар.

Селаковић је свој говор посветио како наводи, исправљању једне велике историјске неправде, према човеку који је када је први пут пензионисан отишао у добровољце и који је на чело народне одбране стао испред тадашњих четничких јединица које су по старој Србији и Македонији штитиле поробљени народ од пет вековних окупација Турске, али и од терора друге словенске браће које су се на терену бориле за премоћ.

Министар Селаковић  је напоменуо да је последњих година кроз подизање споменика, снимање филмова и кроз организацију пригодних свечаности, Србија почела да интензивиније негује културу сећања и отима ствари од заборава. Поред споменика генералу Божи Јанковићу, који ће бити откривен у октобру, Селаковић је најавио да ће истог месеца, у МТС Дворани, бити организована велика свечана академија поводом 110. годишњице победе у Другом балканском рату и у Брегалничкој бици.

„Данас на овом овде месту хоћу да кажем да смо покренули иницијативу и да ће сам споменик и гробно место бити обновљени у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Погребне услуге“ и градом Београдом, али и да смо већ размишљали када подигнемо у Карађорђевом парку споменик ђенералу Божи Јанковићу да се побринемо да и једна биста нађе место на његовом гробу,  како би свако ко долази у посету Новом гробљу и свака наредна генерација која му одаје почаст знала где почива велики српски син генерал Божидар Божа Јанковић“ – закључио је министар Селаковић.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH