NA NOVOM GROBLJU OBELEŽENO 103 GODINE OD SMRTI ĐENERALA BOŽE JANKOVIĆA – VELIKI SRPSKI GENERAL NAKON VIŠE OD VEKA DOBIJA SPOMENIK U BEOGRADU

7.7.2023. godine na Novom groblju u Beogradu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Nikola Selaković, položio je  venac i odao počast generalu Božidaru Jankoviću povodom obeležavanja 103. godišnjice od njegove smrti i najavio da će spomenik generalu Božidaru Jankoviću biti podignut u oktobru u Karađorđevom parku u Beogradu. Odavanju počasti su pored predstavnika ministarstva, prisustvovali i inicijatori događaja, članovi Udruženja ratnih dobrovoljaca Srbije od 1912. do 1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca, kao i predstavnici Vojske Srbije. Nakon polaganja venaca i intoniranja državne himne Republike Srbije,  minstar Nikola Selaković se kratko obratio prisutnima.

„U godini u kojoj Udruženje ratnih dobrovoljaca Srbije od 1912. do 1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca obeležava 120 godina postojanja, okupili smo se ovde oko groba jednog od najvećih i najtalentovanijih srpskih oficira s kraja 19. i početka 20. veka. Svi znaju za četvoricu legendarnih vojvoda. Kada govorimo o veličini srpskog oficira, pominjemo putnika Stepanovića, Mišića i Bojovića, ali dugo vremena lik i delo generala Božidara Bože Jankovića kao da je gurano u stranu i jeste“ – kazao je Selaković.

Ministar Selaković navodi da je general Božidar Janković imao sasvim drugačije mišljenje i stav o događajima s proleća 1903. godine, odnosno da je pripadao grupi srpskih oficira koji su položili zakletvu kralju Aleksandru Obrenoviću, od koje nije hteo da odstupi iz moralnih i časnih razloga, pri čemu je i u svojoj karijeri doživeo da bude dva puta penzionisan, ali i vraćen u službu.

Na inicijativu Udruženja srpskih ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca,  u oktobru ove godine, na dan koji se smatra najznačajnijim u karijeri generala Bože Jankovića, na dan oslobođenja Prištine u Prvom balkanskom ratu, Selaković je najavio da će u Beogradu biti otkriven spomenik generalu Jankoviću, koji je već odliven. Smatra da će podizanje spomenika generalu biti samo početak obeležavanja značajnih ljudi i događaja iz prošlosti o kojima se ćutalo nepravedno i neopravdano decenijama, u ovom slučaju duže od jednog veka.

„Pre nedelju dana boravio sam u Štipu i u okolini Velesa. Obeležili smo polaganjem venaca 110. godišnjicu pobede u bregalničkoj bici. U toj bici Treća armija na čelu sa Božidarom Božom Jankovićem dala je presudan doprinos pobedi srpske vojske, najvećoj do tada po žrtvama koje su podnete, po uslovima u kojim se bitka odvijala, po konfiguraciji terena na kojem je neprijatelj zapodenuo boj, i na tim mestima, osim jedne kapele sačuvane u neposrednoj blizini Velesa, nemamo nijedno obeležje“ – naveo je ministar.

„I kada sam našim domaćinima zahvalio što su nam omogućili da organizujemo tu svečanost, što su nam omogućili da u Štipu na mestu gde je bila spomen kosturnica sa posmrtnim ostacima više od 6.000 srpskih ratnika, srpske omladine prvog i drugog poziva, koja najčešće nije ni ostavila potomstvo za sobom, postavili su pitanje prisutni i samo se nekako pitanje pokrenulo kako je moguće da to činimo na mestu gde je tek pre nekih osam godina postavljena jedna spomen ploča i gde nemamo nijedno drugo obeležje o stradanju i o pobedi srpskog oružja“, objasnio je ministar.

Selaković je svoj govor posvetio kako navodi, ispravljanju jedne velike istorijske nepravde, prema čoveku koji je kada je prvi put penzionisan otišao u dobrovoljce i koji je na čelo narodne odbrane stao ispred tadašnjih četničkih jedinica koje su po staroj Srbiji i Makedoniji štitile porobljeni narod od pet vekovnih okupacija Turske, ali i od terora druge slovenske braće koje su se na terenu borile za premoć.

Ministar Selaković  je napomenuo da je poslednjih godina kroz podizanje spomenika, snimanje filmova i kroz organizaciju prigodnih svečanosti, Srbija počela da intenzivinije neguje kulturu sećanja i otima stvari od zaborava. Pored spomenika generalu Boži Jankoviću, koji će biti otkriven u oktobru, Selaković je najavio da će istog meseca, u MTS Dvorani, biti organizovana velika svečana akademija povodom 110. godišnjice pobede u Drugom balkanskom ratu i u Bregalničkoj bici.

„Danas na ovom ovde mestu hoću da kažem da smo pokrenuli inicijativu i da će sam spomenik i grobno mesto biti obnovljeni u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Pogrebne usluge“ i gradom Beogradom, ali i da smo već razmišljali kada podignemo u Karađorđevom parku spomenik đeneralu Boži Jankoviću da se pobrinemo da i jedna bista nađe mesto na njegovom grobu,  kako bi svako ko dolazi u posetu Novom groblju i svaka naredna generacija koja mu odaje počast znala gde počiva veliki srpski sin general Božidar Boža Janković“ – zaključio je ministar Selaković.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH