На Новом гробљу обележена стогодишњица примирја у Првом светском рату

11.11.2018. године на Новом гробљу у Београду је државном церемонијом уз присуство дипломатског кора и представника војних изазланстава обележено 100 година од закључења примирја у Првом светском рату. Централну државну манифестацију полагања венаца и одавања почасти код спомен костурнице бранилаца Београда (1914-1918) у име Комитета Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, предводио је министар унутрашњих послова, др Небојша Стефановић.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се сваке године 11. новембра, у знак сећања на примирје закључено између савезника и Немачке, које је у исто време означило и престанак непријатељстава и крај рата. Овај датум се обележава као национални празник у многим савезничким државама, као сећање на погинуле у току Великог рата.

Примирје је потписано је у железничком вагону у Компијену у Француској, а прекид непријатељства је ступио на снагу 11. новембра 1918. године – једанаестог часа, једанаестог дана, једанаестог месеца. Зараћене стране у Првом светском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а према неким проценама страдало је приближно 20 милиона људи. Током ратних операција и злочина непријатељских трупа у Србији током Првог светског рата страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника, што је чинило готово трећину укупног становништва, или око 60% мушке популације.

Државна церемонија започета је полагањем венаца и одавањем почасти на војном гробљу Комонвелта, након чега је уследила централна манифестација код Спомен костурнице бранилаца Београда (1914-1918). Венце су положили и пошту одали министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, Градски менаџер Горан Весић, Начелник генералштаба генeрал-мајор Момчило Мојсиловић, Њ.К.В. Престолонаследник Александар Карађорђевић, представници дипломатског кора и војних изасланстава акредитованих у Београду, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Након церемоније полагања венаца и белих ружа, присутнима се обратио министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, након чега је уприличен  кратак културно  уметнички програм.

Церемонија је настављена полагањем венаца код Руске костурнице (Споменик руске славе). Након обављеног помена, приступило се церемонији полагања венаца и одавања почасти.

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату је завршено церемонијом одавања почасти и полагања венаца на Француском војном гробљу. У име Републике Србије и града Београда, венце на Француском војном гробљу су положили Министар иностраних послова Ивица Дачић и помоћник градоначелника Београда Андрија Младеновић.  Затим је извршена церемонијална смотра јединица француске војске које настављају традицију јединица које су учествовале у пробоју солунског фронта. Као део програма, хор ученика француске школе из Београда је извео пригодне мелодије на српском и француском језику.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH