Ноћ са силама немерљивим – 16. Ноћ музеја на Новом гробљу у Београду

Ново гробље у Београду је по седми пут отворило капије посетиоцима у овогодишњој 16. Ноћи музеја која се одржана 18 маја 2019. године, са темом „Слобода“.

Под светлошћу лантерни овогодишња Ноћ са силама немерљивим била је посвећена  надреалистима, али и онима који су подржавали овај покрет, или и сами били покретачи неког авангардног покрета. Посетиоци су могли да се упознају са сентенцама из живота великих имена наше књижевности Растка Петровића и Милоша Црњанског, али и са интригантним причама из живота чувених песника надреалиста Марка Ристића и његове супруге Јелице Живадиновић – Шеве Ристић, Александра Вуча и његове супруге Јулијане Луле Вучо, затим великог Оскара Давича и чувеног филозофа, генерала и народног хероја Коче Поповића.

У току овог јединственог путовања кроз ноћ, присетили смо се и оних других који су, надахнути слободом мисли и израза, своје стваралаштво и живот посветили пробијању граница „реалности“. Посетиоци су уживали у занимљивим причама водича-волонтера, на моменте у форми перформанса, који су кроз емотивно ангажовање самих посетилаца, успели да их уведу у сфере надреализма и дадаизма, као и борбе за уметничку и друге видове слободе.

Као посебан куриозитет овогодишње Ноћи музеја на Новом гробљу, издвајамо обилазак Спомен Костурнице бранилаца Београда (1914-1918. године). Постиоци су могли да уђу у крипту и чују занимљиве приче о историјату костурнице, њеној уметничкој, патриотској и емотивној вредности, као и личностима  заслужним за њену изградњу.

Видео снимак једног од обилазака у току овогодишње Ноћи музеја на Новом гробљу у Београду, можте погледати на овом линку: Ноћ музеја 2019. године – Ноћ са силама немрељивим

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH