Министар Ненад Поповић положио венац на гроб сердара Јанка Вукотића поводом 103. годишњице Мојковачке битке

Ове године навршава се 103 године од Мојковачке битке између аустроугарске војске којом је командовао генерал Рајнер и црногорске коју је предводио Јанко Вукотић, а која се одиграла на православни Бадњи дан и Божић, 6. и 7. јануара 1916. године. Поводом овог значјаног догађаја, Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић положио је на Бадњи дан, 6.1.2019. године венац на последње почивалиште сердара Јанка Вукотића на Новом гробљу у Београду.

Елаборирајући значај Мојковачке битке, миниситар Поповић је нагласио да је она редак пример у историји да се једна војска свесно жртвовала да би спасила другу.

Мојковачка битка је можда мала у историји ратовања, али се становишта  братске слоге, чојства и јунаштва, части, образа  и пожртвовања, сигурно може убројати у највеће. Највећи значај ове битке огледа се у томе што је аустроугарска војска спречена да пресече повлачење српске војске преко албанских планина и даље ка Крфу.

Кључна фигура Мојковачке битке био је сердар Јанко Вукотић (Чево 1866 – Београд 1927.), који на почетку Првог светског рата био начелник црногорске Врховне команде, затим командант Херцеговачког одреда и Санџачке војске, генерал-ађутант краља Николе и краља Александра Карађорђевића. Каријеру је завршио као армијски генерал Југословенске војске (1926).

Сердар Јанко Вукотић је преминуо у  Београду, у 61. години, 4. фебруара 1927. године. Сахрањен је 6. фебруара, о државном трошку, у просторној целини Аркаде на Новом гробљу у Београду, уз присуство краља Александра И, официрског кора Београдског гарнизона, на челу са војводом Петром Бојовићем и петнаест генерала, студената из Црне Горе и великог броја грађана. Његово ордење је носило 17 официра, док се на гробљу артиљерија од њега опростила почасним плотуном.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH