Ministar Nenad Popović položio venac na grob serdara Janka Vukotića povodom 103. godišnjice Mojkovačke bitke

Ove godine navršava se 103 godine od Mojkovačke bitke između austrougarske vojske kojom je komandovao general Rajner i crnogorske koju je predvodio Janko Vukotić, a koja se odigrala na pravoslavni Badnji dan i Božić, 6. i 7. januara 1916. godine. Povodom ovog značjanog događaja, Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović položio je na Badnji dan, 6.1.2019. godine venac na poslednje počivalište serdara Janka Vukotića na Novom groblju u Beogradu.

Elaborirajući značaj Mojkovačke bitke, minisitar Popović je naglasio da je ona redak primer u istoriji da se jedna vojska svesno žrtvovala da bi spasila drugu.

Mojkovačka bitka je možda mala u istoriji ratovanja, ali se stanovišta  bratske sloge, čojstva i junaštva, časti, obraza  i požrtvovanja, sigurno može ubrojati u najveće. Najveći značaj ove bitke ogleda se u tome što je austrougarska vojska sprečena da preseče povlačenje srpske vojske preko albanskih planina i dalje ka Krfu.

Ključna figura Mojkovačke bitke bio je serdar Janko Vukotić (Čevo 1866 – Beograd 1927.), koji na početku Prvog svetskog rata bio načelnik crnogorske Vrhovne komande, zatim komandant Hercegovačkog odreda i Sandžačke vojske, general-ađutant kralja Nikole i kralja Aleksandra Karađorđevića. Karijeru je završio kao armijski general Jugoslovenske vojske (1926).

Serdar Janko Vukotić je preminuo u  Beogradu, u 61. godini, 4. februara 1927. godine. Sahranjen je 6. februara, o državnom trošku, u prostornoj celini Arkade na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo kralja Aleksandra I, oficirskog kora Beogradskog garnizona, na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem i petnaest generala, studenata iz Crne Gore i velikog broja građana. Njegovo ordenje je nosilo 17 oficira, dok se na groblju artiljerija od njega oprostila počasnim plotunom.

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH