Глумац Миодраг Мргуд Радовановћ – сахрањен у Алеји заслужних грађана

22.01.2019. године у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, сахрањен је доајен глумишта Миодраг Мргуд Радовановић, који је преминуо  15. јануара 2019. године. Великог глумца су на последњи починак испратили породица, колеге, пријатељи, поштоваоци и грађани Београда.

Миодраг Радовановић познат по надимку Мргуд, остварио је 154 улоге у позоришту, филму и на телевизији. Шира публика ће га највише памтити по улози Шицера у телевизијској серији „Салаш у малом риту“.

Миодраг Мргуд Радовановић је завршио основну школу Чачку, а гимназију у Краљеву. Из Краљева је отишао у Београд, где је прво студирао студирао славистику и агрономију. Дипломирао је на Позоришну академију, касније преименовану у Факултет драмских уметности у Београду у класи професора Мате Милошевића. Први ангажман у позоришту је добио још као студент 1952. године, у Југословенском драмском позоришту у Београду, где је дочекао пензију. Радовановић се бавио педагошким радом као асистент на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду, код легендарног професора Мате Милошевића, а предавао је глуму у Балетској школи Лујо Давичо. Добитник је великог броја награда и признања: три улоге у једној од најдуговечнијих представа ЈДП-а, „Млетачки трговац“ у режији Егона Савина, донеле су му је награду Ардалион, а добитник је и Вукове награде која се додељује за „резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору“.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH