Glumac Miodrag Mrgud Radovanovć – sahranjen u Aleji zaslužnih građana

22.01.2019. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, sahranjen je doajen glumišta Miodrag Mrgud Radovanović, koji je preminuo  15. januara 2019. godine. Velikog glumca su na poslednji počinak ispratili porodica, kolege, prijatelji, poštovaoci i građani Beograda.

Miodrag Radovanović poznat po nadimku Mrgud, ostvario je 154 uloge u pozorištu, filmu i na televiziji. Šira publika će ga najviše pamtiti po ulozi Šicera u televizijskoj seriji „Salaš u malom ritu“.

Miodrag Mrgud Radovanović je završio osnovnu školu Čačku, a gimnaziju u Kraljevu. Iz Kraljeva je otišao u Beograd, gde je prvo studirao studirao slavistiku i agronomiju. Diplomirao je na Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića. Prvi angažman u pozorištu je dobio još kao student 1952. godine, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, gde je dočekao penziju. Radovanović se bavio pedagoškim radom kao asistent na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, kod legendarnog profesora Mate Miloševića, a predavao je glumu u Baletskoj školi Lujo Davičo. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja: tri uloge u jednoj od najdugovečnijih predstava JDP-a, „Mletački trgovac“ u režiji Egona Savina, donele su mu je nagradu Ardalion, a dobitnik je i Vukove nagrade koja se dodeljuje za „rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru“.

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH