Сећање на великане Великог рата – Обележавање годишњица смрти Војводе Живојина Мишића, Војводе Петра Бојовића и Генерала Павла Јуришића Штурма

Сваког 20. јануара на Новом гробљу у Београду, организује се државна церемонија полагања венаца којом се обележавају годишњице смрти знаменитих војсковођа 1. Светског рата: Војводе Живојина Мишића, Војводе Петра Бојовића и Генерала Павла Јуришића – Штурма.
20. јануара 2019. године, венце на гробове великана Првог светског рата положили су државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, представници Војске Србије, заменик градоначелника Горан Весић, као и делегације Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, као и других удружења која брину о очувању традиције ослободилачких ратова, потомци и грађани Београда.

Војвoда Живојин Мишић је преминуо 20. јануара 1921. Биста и споменик симобличне садржине названа „Жалосна Србија“ на последњем почивалишту Живојина Мишића је рад истакнутог вајара Ђорђа Јовановића. Војвода Живојин Мишић је сахрањен у парцели бр. 28, гробница 42 – II.

Војвода Петар Бојовић је преминуо 19.01.1945. године и сахрањен је у парцели бр. 6, гробница 68 – III.

Генерал Павле Јуришић Штурм је преминуо 14. 01.1922. године и сахрањен је у парцели бр. 3, гробница 3 – II.

Након завршетка државне церемоније, новинарима и окупљеним грађанима се обратио заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је између осталог истакао да је политика града да ради на  неговању културе сећања, јер је наша историја једна од наших највећих вредности. Истичући важност оваквих догађаја, заменик градоначелника је подвукао да народ који се не сећа своје историје и није спреман да ода почаст људима који су дали своје животе и уткали их у оно што данас јесмо, сигурно не може правилно да планира своју будућност.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH