77 година од бомбардовања Београда у 2. Светском рату – 6. априла 1941. године – сећање на жртве

Овај тужан догађај обележен је између осталог, полагањем венаца на Спомен гробље жртава бомбардовања Београда 1941. године на Новом гробљу у Београду. Пошту жртвама бомбардовања одали су Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, градоначелник Београда Синиша Мали, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, породице и потомци страдалих. Након полагања венаца и црвених ружа и интонирања националне химне, уследила су кратка обраћања министра Ђорђевића и градоначелника Синише Малог.

У току 6. априла 1941. године, Београд је бомбардован у четири налета. На Београд је изручено око 440 тона разорних бомби, а погинулo је преко 2.500 људи. Уништено је више стотина зграда, међу њима до темеља срушено издање Народне библиотеке Србије – установе основане 1832. – са око 300.000 књига, укључујући средњовековне списе непроцењиве културне вредности.

Спомен гробље жртава бомбардовања Београда 1941. године је изграђено 1966. године по пројекту архитекте Милице Момчиловић. Хумке су озидане бетоном, тако да подсећају на ровове. Уз Северни булевар налази се осам хумки са 29 мермерних плоча на којима су уписана имена 646 идентификованих и 1.361 неидентификованих особа, страдалих у бомбардовању Београда 6. априла 1941. године.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH