77 godina od bombardovanja Beograda u 2. Svetskom ratu – 6. aprila 1941. godine – sećanje na žrtve

Ovaj tužan događaj obeležen je između ostalog, polaganjem venaca na Spomen groblje žrtava bombardovanja Beograda 1941. godine na Novom groblju u Beogradu. Poštu žrtvama bombardovanja odali su Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, porodice i potomci stradalih. Nakon polaganja venaca i crvenih ruža i intoniranja nacionalne himne, usledila su kratka obraćanja ministra Đorđevića i gradonačelnika Siniše Malog.

U toku 6. aprila 1941. godine, Beograd je bombardovan u četiri naleta. Na Beograd je izručeno oko 440 tona razornih bombi, a poginulo je preko 2.500 ljudi. Uništeno je više stotina zgrada, među njima do temelja srušeno izdanje Narodne biblioteke Srbije – ustanove osnovane 1832. – sa oko 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne spise neprocenjive kulturne vrednosti.

Spomen groblje žrtava bombardovanja Beograda 1941. godine je izgrađeno 1966. godine po projektu arhitekte Milice Momčilović. Humke su ozidane betonom, tako da podsećaju na rovove. Uz Severni bulevar nalazi se osam humki sa 29 mermernih ploča na kojima su upisana imena 646 identifikovanih i 1.361 neidentifikovanih osoba, stradalih u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH