Na Novom groblju obeležana 100. godišnica pogibije Vojina Popovića – Vojvode Vuka

vojvoda-vuk-429.11.2016. godine, na Novom groblju u Beogradu je obeležena stogodišnjica pogibije Vojina Popovića – Vojvode Vuka. Poštu su,između ostalih odali i predstavnici Udruženja za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“, za koje je organizovana i kraća tura obilaska Novog groblja koje je vodila dr Violeta Obrenović.

vojvoda-vuk-3Vojin Popović-vojvoda Vuk je bio Vojvoda, pešadijski potpukovnik, šef svih komitskih četa i komandant Dobrovoljačkog odreda na Solunskom frontu. Učestvovao je borbama protiv Turaka, na Čelopeku i Kozjaku. U Balkanskim ratovima, učestvovao je u bitkama na Kumanovu, i na Srtevici. Njegov četnički odred je pružao podršku Dunavskoj diviziji da održi front u Mačvi, u toku 1. Svetskog rata. Kao komandant Jadarskog četničkog odreda, učestvovao je u Cerskoj bici. Njegovi smeli prepadi neprijatelja, su postali legendarni.

vojvoda-vuk-kostrunicaVerovalo se da ga „zrno ne bije“. Međutim, u teškoj borbi iznad Gruništa, vojvoda Vuk je, ranjen, seo da previje ranu, dok su se Bugari, isterani iz rovova, dali su se u bekstvo. Jedan od poslednjih, okrenuvši se, prepoznao je vojvodu Vuka, ispalio je metak iz puške i pogodio ga u srce. Vojvoda Vuk poginuo na Kajmakčalanu, 29.11.1916. godine, u 35. godini života. Njegovi posmrtni ostaci su prvobitno bili sahranjeni na bojištu, da bi septembra 1923. godine, bili svečano preneti i sahranjeni na Novom groblju, u Beogradu, u parceli 12, grobnica 21, 2. reda.

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH