Трагом знаменитих војсковођа и хероја 1. Светског рата – Удружење „Кајмакчалан“

На молбу Удружења за неговање и чување српске баштине „Кајмакчалан“ из Београда, 25.11.2018. године организован је обилазак последњих почивалишта и меморијала знаменитих војсковођа, хероја и хероина 1. Светског рата сахрањених на Новом гробљу, уз стручно вођење наше колегинице, историчарке уметности, др Виолете Обреновић.

У току ове шетње, која је била посвећена великанима Великог рата, чланови удружења су имали прилике да виде гробове чувених војсковођа, хероја и хероина: Војводе Живојина Мишића, Војводе Радомира Путника, Војводе Петра Бојовића, затим мајора Војислава Танкосића, хероине Милунке Савић и многих других, да се упознају са њиховим животним причама, као и да се подсете њихових јуначких подвига. Представници удружења „Кајмакчалан” су се такође упознали са историјатом и уметничким значајем једног од највећег меморијала подигнутог у Србији у том периоду – Српском костурницом бранилаца Београда 1914 – 1918. године –  где су могли да уђу и посете крипту.

„Кајмакачалан” је јединствено удружење грађана које се, између осталог бави и проналажењем и чишћењем српских војних гробаља из Првог светског рата, односно на простору где се налазио Солунски фронт.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH