Tragom znamenitih vojskovođa i heroja 1. Svetskog rata – Udruženje „Kajmakčalan“

Na molbu Udruženja za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“ iz Beograda, 25.11.2018. godine organizovan je obilazak poslednjih počivališta i memorijala znamenitih vojskovođa, heroja i heroina 1. Svetskog rata sahranjenih na Novom groblju, uz stručno vođenje naše koleginice, istoričarke umetnosti, dr Violete Obrenović.

U toku ove šetnje, koja je bila posvećena velikanima Velikog rata, članovi udruženja su imali prilike da vide grobove čuvenih vojskovođa, heroja i heroina: Vojvode Živojina Mišića, Vojvode Radomira Putnika, Vojvode Petra Bojovića, zatim majora Vojislava Tankosića, heroine Milunke Savić i mnogih drugih, da se upoznaju sa njihovim životnim pričama, kao i da se podsete njihovih junačkih podviga. Predstavnici udruženja „Kajmakčalan” su se takođe upoznali sa istorijatom i umetničkim značajem jednog od najvećeg memorijala podignutog u Srbiji u tom periodu – Srpskom kosturnicom branilaca Beograda 1914 – 1918. godine –  gde su mogli da uđu i posete kriptu.

„Kajmakačalan” je jedinstveno udruženje građana koje se, između ostalog bavi i pronalaženjem i čišćenjem srpskih vojnih grobalja iz Prvog svetskog rata, odnosno na prostoru gde se nalazio Solunski front.

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH