Poseta učenika i profesora ekonomske škole „Stana Milanović“ iz Šapca Novom groblju

Prognoza RHMZ-a za dane koji su nam prethodili bila je siva i sumorna. Kiše i pljuskovi  su nas pratili danima, a tako je bilo predviđeno i za 15.05.2019. kada smo imali dogovorenu posetu dragih gostiju, učenika i nastavnika  ekonomske škole „Stana Milanović“ iz Šapca. Ipak, bez obzira na predviđene nepovoljne vremenske uslove, njihova želja i rešenost da dođu u posetu, i prkose prognozama, kao da je rasterala oblake i kišu i donela nam stidljive zrake sunca koji su još više ulepšali naše druženje. Goste je dočekala i upoznala sa istorijskim i  kulturnim znamenitostima Novog groblja, naša koleginica istoričarka umetnosti Snežana Krstanovski.

Šetnjom alejama Novog groblja kroz interesantnu diskusiju i upoznavanje sa istorijom svetskih ratova,posetili smo počivališta heroja i heroina nacionalne istorije.Po želji nastavnika i učenika a u skladu sa  obeležavanjem stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata, obišli smo i počivališta Vojvode Živojina Mišića, Vojvode Radomira Putnika, državnika Nikole Pašića, heroine Milunke Savić, političara i socijaliste Dimitrija Tucovića, generala Miloša Vasića ali i grob kako se veruje ,prve žrtve Velikog rata, ruskog konzula Nikolaja Henrikoviča Hartviga.

Heroje pera, sa pažljivo odabranim momentima iz njihovog života i značajnim stvaralačkim opusima, vrlo nadahnuto, predstavili su nam sami đaci, uz želju da saznaju i nešto novo.

Posebnu pažnju privukle su im priče o životima velikih srpskih dobrotvora, Ilije Milosavljevića Kolarca, Milana Kujundžića Aberdara, Velimira Mihaila Teodorovića.

Zadužbinarstvo im je blisko obzirom da njihova škola nosi ime plemenite srpkinje Stane Milanović koja je testamentom iz 1891. godine svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu u Šapcu, zaveštala „na više vaspitanje i školovanje ženskog podmlatka“. Kasnije, upravo od tog novca izgrađena je ekonomsko-trgovačka škola, koja inicijativom nastavničkog veća od 2017/18 nosi ime ove velike dobrotvorke.

Iako nepismena, kako se saznaje iz skromnih biografskih podataka o njoj, bila je svesna potrebe za školovanjem, ali i potencijala sredine u kojoj je živela. Iz Šapca potiču i svoje školovanje su započeli lekar i književnik Laza Lazarević, pisac i upravnik narodnog pozorišta Miodrag Popović Šapčanin, prva srpska lekarka Draga Ljočić, književnica Jela Spiridonović Savić, pisac Oskar Davičo, prvi fotoreporter sa ovih prostora Rista Marjanović, ali i jedan od najvećih srpskih naučnika Jovan Cvijić. Tako su naši dragi gosti sa velikim ponosom posetili i njihova počivališta.

Druženje je obuhvatilo i posetu kosturnici branilaca Beograda 1914-1918

Posetu smo završili pričom o još jednom znamenitom Šapčaninu Joci Jovanoviću, čije grobno mesto krasi jedno od najlepših skulptoralnih rešenja na kojem je predstavljena ženska figura, delo italijanskog vajara Ahile Kanesa.

Prepuni utisaka rastali smo se uz dogovor da ćemo druženje nastaviti nekom drugom prilikom.

Impresije učenika Ekonomske škole „Stana Milanović“ iz Šapca povodom posete Novom groblju u Beogradu

 Poseta Aleji velikana i Aleji zaslužnih građana

15.05.2019. godine posetili smo prestonicu sa profesorima Danielom Berić Damnjanović i Velimirom Kuzmanovićem, u sklopunegovanja nacionalnih kulturnih vrednosti. Na ulazu nas je čekala gospođa Snežana Krstanovski, koja je bila naš vodič. Krenuli smo u obilazak i prvo mesto gde smo zastali su grobovi  gde su sahranjeni Janko Vukotić, Nikola Pašić, Dimitrije Tucović. Vodič nam je ispričala neke bitne, zanimljive informacije o njima, koje su ostavile snažan utisak.

 Kod groba Ilije Milosavljevića Kolarca i njegove supruge Sinđelije smo se zadržali nešto duže, jer je vodič imala dosta toga da priča o njima, o njihovoj ljubavi, pa i zanimljivu situaciju sa papagajem. Potom smo obišli grobove poznatih književnika. Učenici IV razreda su imali zadatak da izdvoje zanimljivosti iz života i rada velikana i prezentuju ih na njihovim grobovima, što su odradili interesantno i vrlo uspešno. Nastavili smo dalje sa obilaskom i krenuli ka delu Novog groblja koji je poznat pod nazivom Aleja zaslužnih građana. Tu se nalaze grobovi velikih glumaca, pevača, lekara, novinara, sportista. Po mom mišljenju ovo je ostavilo najveći utisak na nas, jer smo svi pokazali veliko interesovanje da vidimo mesto gde su sahranjeni oni koji su bili i deo naših života.

Krenuli smo ka poslednjoj stanici, a to je bio spomenik braniocima Beograda ispod kog se nalazila kosturnica identifikovanih i neidentifikovanih boraca. Veličanstvenost spomenika i požrtvovanost odbrane impresionirala nas je sve do jednog. Kada smo pošli prema autobusu, koji nas je čekao ispred ulaza, naši profesori su nam podelili mapu Novog groblja i zadali zadatak da svi napravimo „žabicu“. To je nasmejalo i obradovalo sve nas i mogu vam reći samo svi uspešno obavili zadatak do povratka u Šabac. Toliko toga smo videli i naučili i savetujemo svima da posete ovo mesto. Ova ekskurzija je primer negovanja neprolaznih kulturnih vrednosti.

Natalija Lazarević III 6

 Šta smo saznali o velikanima obilazeći njihova grobna mesta

 U sredu, 15.05.2019. godine profesori Daniela Berić Damnjanović i Velimir Kuzmanović su organizovali obilazak Srpske Akademije nauka i umetnosti i Aleje zaslužnih građana. Kada smo stigli do Aleje zaslužnih građan dočekala nas je vedra i gostoprimljiva gospođa, istoričar umetnosti Snežana Krstnovski. Svoje znanje je iskoristila, na radost prisutnih, zabavno pričajući o značaju Novog groblja i njegovom nastanku. Tako smo saznali i da je njegov osnivač dr. Vladan Đorđević (1844-1930), prvi srpski hirurg i predsednik opštine Beograda.

 Kako smo imali malo vremena, obilazili smo spomenike najznačajnih srpskih velikana. Jedan od njih je bio i spomenik Nikoli Pašiću, koji je bio dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke. Saznali smo i da je bio protivnik kralja Milana Obrenović kao i kakve je probleme imao sa svojim sinom Radom kojeg je obožavao.Zatim smo slušali o sudbini Živojina Mišića kojeg je majka zvala „Bubica“, ne sluteći da će postati junak Prvog svetskog rata i najvoljeniji srpski komandant. Pored mnogih drugih srpskih velikana upamćenih iz Prvog i Drugog svetskog rata, obišli smo i neke od spomenika naših velikih glumaca, književnika, trgovaca i lekara. Takvi su i spomenici Meše Selimovića, Branislava Nušića, Miloša Crnjanskog, Milene Dravić i Dragana Nikolića, Nebojše Glogovca, Jovana Ćirilova. Obišli smo i spomenike petnaest književnika. O njima su nam govorili i naši drugari, uglavnom iz četvrtog razreda. Meša Selimović je bio istaknuti srpski, bosanski i jugoslovenski pisac iz Bosne i Hercegovine, čovek pun ljubavi, vatreni navijač Crvene zvezde, koji je obožavao svoju ženu Darku, a jedno od poznatijih dela „Sjećanja“ posvetio je svom ocu. Ilija Milosavljević Kolarac je takođe bio čovek koji je mnogo voleo svoju ženu, preporučivao joj knjige i brinuo se o njoj dok nije umrla. Kolarac je sam odredio kakav će mu spomenik biti, a pre smrti je rekao „Prvo obezbedite moje kase, pa seobrinite za mene“. Kao sušta suprotnost Kolarcu, našeg poznatog naučnika JovanCvijića nije se ticalo kako će mu spomenik izgledati.

Zatim smo pričali sa našim vodičem o anegdotama o Petru Kočiću, Milošu Vasiću, Dragi Jočić, Branislavu Nušiću i mnogim drugim. Obilazak Novog groblja u Beogradu smo završili ulaskom u Kosturnicu branilaca Beograda gde smo saznali mnoge stvari o njoj koje su nam ranije bile nepoznate.

Nikola Mladenović, III 6

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH