Посета ученика и професора економске школe „Стана Милановић“ из Шапца Новом гробљу

Прогноза РХМЗ-а за дане који су нам претходили била је сива и суморна. Кише и пљускови  су нас пратили данима, а тако је било предвиђено и за 15.05.2019. када смо имали договорену посету драгих гостију, ученика и наставника  економске школe „Стана Милановић“ из Шапца. Ипак, без обзира на предвиђене неповољне временске услове, њихова жеља и решеност да дођу у посету, и пркосе прогнозама, као да је растерала облаке и кишу и донела нам стидљиве зраке сунца који су још више улепшали наше дружење. Госте је дочекала и упознала са историјским и  културним знаменитостима Новог гробља, наша колегиница историчарка уметности Снежана Крстановски.

Шетњом алејама Новог гробља кроз интересантну дискусију и упознавање са историјом светских ратова,посетили смо почивалишта хероја и хероина националне историје.По жељи наставника и ученика а у складу са  обележавањем стогодишњице краја Првог светског рата, обишли смо и почивалишта Војводе Живојина Мишића, Војводе Радомира Путника, државника Николе Пашића, хероине Милунке Савић, политичара и социјалисте Димитрија Туцовића, генерала Милоша Васића али и гроб како се верује ,прве жртве Великог рата, руског конзула Николаја Хенриковича Хартвига.

Хероје пера, са пажљиво одабраним моментима из њиховог живота и значајним стваралачким опусима, врло надахнуто, представили су нам сами ђаци, уз жељу да сазнају и нешто ново.

Посебну пажњу привукле су им приче о животима великих српских добротвора, Илије Милосављевића Коларца, Милана Кујунџића Абердара, Велимира Михаила Теодоровића.

Задужбинарство им је блиско обзиром да њихова школа носи име племените српкиње Стане Милановић која је тестаментом из 1891. године сву своју покретну и непокретну имовину у Шапцу, завештала „на више васпитање и школовање женског подмлатка“. Касније, управо од тог новца изграђена је економско-трговачка школа, која иницијативом наставничког већа од 2017/18 носи име ове велике добротворке.

Иако неписмена, како се сазнаје из скромних биографских података о њој, била је свесна потребе за школовањем, али и потенцијала средине у којој је живела. Из Шапца потичу и своје школовање су започели лекар и књижевник Лаза Лазаревић, писац и управник народног позоришта Миодраг Поповић Шапчанин, прва српска лекарка Драга Љочић, књижевница Јела Спиридоновић Савић, писац Оскар Давичо, први фоторепортер са ових простора Риста Марјановић, али и један од највећих српских научника Јован Цвијић. Тако су наши драги гости са великим поносом посетили и њихова почивалишта.

Дружење је обухватило и посету костурници бранилаца Београда 1914-1918

Посету смо завршили причом о још једном знаменитом Шапчанину Јоци Јовановићу, чије гробно место краси једно од најлепших скулпторалних решења на којем је представљена женска фигура, дело италијанског вајара Ахиле Канеса.

Препуни утисака растали смо се уз договор да ћемо дружење наставити неком другом приликом.

Импресије ученика Економске школе „Стана Милановић“ из Шапца поводом посете Новом гробљу у Београду

 Посета Алеји великана и Алеји заслужних грађана

15.05.2019. године посетили смо престоницу са професорима Даниелом Берић Дамњановић и Велимиром Кузмановићем, у склопунеговања националних културних вредности. На улазу нас је чекала госпођа Снежана Крстановски, која је била наш водич. Кренули смо у обилазак и прво место где смо застали су гробови  где су сахрањени Јанко Вукотић, Никола Пашић, Димитрије Туцовић. Водич нам је испричала неке битне, занимљиве информације о њима, које су оставиле снажан утисак.

 Код гроба Илије Милосављевића Коларца и његове супруге Синђелије смо се задржали нешто дуже, јер је водич имала доста тога да прича о њима, о њиховој љубави, па и занимљиву ситуацију са папагајем. Потом смо обишли гробове познатих књижевника. Ученици ИВ разреда су имали задатак да издвоје занимљивости из живота и рада великана и презентују их на њиховим гробовима, што су одрадили интересантно и врло успешно. Наставили смо даље са обиласком и кренули ка делу Новог гробља који је познат под називом Алеја заслужних грађана. Ту се налазе гробови великих глумаца, певача, лекара, новинара, спортиста. По мом мишљењу ово је оставило највећи утисак на нас, јер смо сви показали велико интересовање да видимо место где су сахрањени они који су били и део наших живота.

Кренули смо ка последњој станици, а то је био споменик браниоцима Београда испод ког се налазила костурница идентификованих и неидентификованих бораца. Величанственост споменика и пожртвованост одбране импресионирала нас је све до једног. Када смо пошли према аутобусу, који нас је чекао испред улаза, наши професори су нам поделили мапу Новог гробља и задали задатак да сви направимо „жабицу“. То је насмејало и обрадовало све нас и могу вам рећи само сви успешно обавили задатак до повратка у Шабац. Толико тога смо видели и научили и саветујемо свима да посете ово место. Ова екскурзија је пример неговања непролазних културних вредности.

Наталија Лазаревић III 6

 Шта смо сазнали о великанима обилазећи њихова гробна места

 У среду, 15.05.2019. године професори Даниела Берић Дамњановић и Велимир Кузмановић су организовали обилазак Српске Академије наука и уметности и Алеје заслужних грађана. Када смо стигли до Алеје заслужних грађан дочекала нас је ведра и гостопримљива госпођа, историчар уметности Снежана Крстновски. Своје знање је искористила, на радост присутних, забавно причајући о значају Новог гробља и његовом настанку. Тако смо сазнали и да је његов оснивач др. Владан Ђорђевић (1844-1930), први српски хирург и председник општине Београда.

 Како смо имали мало времена, обилазили смо споменике најзначајних српских великана. Један од њих је био и споменик Николи Пашићу, који је био дугогодишњи председник владе Краљевине Србије и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, оснивач и вођа Народне радикалне странке. Сазнали смо и да је био противник краља Милана Обреновић као и какве је проблеме имао са својим сином Радом којег је обожавао.Затим смо слушали о судбини Живојина Мишића којег је мајка звала „Бубица“, не слутећи да ће постати јунак Првог светског рата и највољенији српски командант. Поред многих других српских великана упамћених из Првог и Другог светског рата, обишли смо и неке од споменика наших великих глумаца, књижевника, трговаца и лекара. Такви су и споменици Меше Селимовића, Бранислава Нушића, Милоша Црњанског, Милене Дравић и Драгана Николића, Небојше Глоговца, Јована Ћирилова. Обишли смо и споменике петнаест књижевника. О њима су нам говорили и наши другари, углавном из четвртог разреда. Меша Селимовић је био истакнути српски, босански и југословенски писац из Босне и Херцеговине, човек пун љубави, ватрени навијач Црвене звезде, који је обожавао своју жену Дарку, а једно од познатијих дела „Сјећања“ посветио је свом оцу. Илија Милосављевић Коларац је такође био човек који је много волео своју жену, препоручивао јој књиге и бринуо се о њој док није умрла. Коларац је сам одредио какав ће му споменик бити, а пре смрти је рекао „Прво обезбедите моје касе, па сеобрините за мене“. Као сушта супротност Коларцу, нашег познатог научника ЈованЦвијића није се тицало како ће му споменик изгледати.

Затим смо причали са нашим водичем о анегдотама о Петру Кочићу, Милошу Васићу, Драги Јочић, Браниславу Нушићу и многим другим. Обилазак Новог гробља у Београду смо завршили уласком у Костурницу бранилаца Београда где смо сазнали многе ствари о њој које су нам раније биле непознате.

Никола Младеновић, III 6

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH