Обиласци Новог гробља поводом 40. међународног Сајма турзима и међународног Дана туристичких водича

У сусрет 40. Међународном сајму туризма и обележавању Међународног дана туристичких водича, ЈКП „Погребне услуге“- Београд потрудило се се да овај ексклузиван простор сећања где се додирују пролазност и вечност, добије своје запажено место у оквиру туристичке понуде града Београда. Да нема више места предрасудама и изненађењима сведоче и наше изузетно посећене вођене туре алејама Новог гробља којима је током протекле године присуствовало хиљаде наших суграђана. Стога смо се и ове године потрудили да скренемо пажњу јавности на битност фунерарног наслеђа и сезону тематских културних шетњи отворимо баш у време одржавања ових важних туристичких манифестација. Позивамо све заинтересоване суграђане, као и све драге госте нашег главног града да нам се у недељу 25. фебруара 2018. године придруже у двема бесплатним вођеним шетњама и аутентичном доживљају овог по свему посебног Музеја под отвореним небом, како с поносом називамо културну ризницу Новог гробља које заузима престижно место међу чланицама Асоцијације културно значајних гробаља Европе (АСЦЕ).  Са жељом да се одазовете у што већем броју нудимо Вам две различите тематске шетње:

Стварали су пером и душом
недеља, 25. фебруар 2018. године са почетком у 11:00 часова

Уз инспиративно вођење наше колегинице подсетићемо се незаборавних сањалица и мистика чији су животи неизбрисиво срасли са калдрмом и асфалтом и уткали се у онај тако посебни штимунг карираних столњака београдске боемије. Подсетићемо се елегичних обраћања Ђуре Јакшића, чика Јовиних Снохватица, експерименталних поетских форми Војислава Илића, политичко – сатиричних  израза Радоја Домановића, али и многих других великана српске књижевности чије сени и успомене не њихова незаборавна дела и неконвенционалне животне путеве чува и проноси Ново гробље града Београда.  Тура која ће Вас засигурно подстаћи да прелистате и у новом светлу ишчитате омиљене стихове и цитате наших поета и прозних писаца.

Отаџбина се брани срцем
недеља, 25. фебруар 2018. са почетком у 13:15 часова

Обилазак који у први план ставља храброст, пожртвовање и патриотизам! Ову шетњу и причу посвећујемо немерљивој одважности родољуба – учесницима Великог рата. У надахнутом вођењу оживећемо успомене на истакнуте генерале, гласовите војводе и мајоре, али и најпознатије жене ратнице, добровољне болничарке и хуманитарке наших простора које су задивиле свет и завределе наше најдубље поштовање. Посебно ћемо се задржати код Српске костурнице бранилаца Београда 1914. – 1918., монументалног спомен – обележја где ће посетиоци имати прилике да уђу и посете крипту.

Наша препорука за квалитетно проведену недељну шетњу!

Место окупљања: на платоу код улаза у Ново гробље, Рузвелтова 50
Трајање појединачног обиласка: 120 минута
Прича и води: др Виолета Обреновић, историчар уметности
Контакт за групе и појединце:
тел.: 064/855-4007; 011/2071-342; e-mail: violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

srpska-kosturnica-unutrasnjost

    Српска костурница бранилаца Београда – крипта

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH