ПОЧИЊЕ НОВА СЕЗОНА ВОЂЕНИХ ТЕМАТСКИХ ОБИЛАЗАКА НОВОГ ГРОБЉА – ПОСЕТИТЕ МЕСТО ГДЕ СЕ САСТАЈУ ПРОЛАЗНОСТ И ВЕЧНОСТ

3. марта 2024. године, почиње нова сезона вођених тематских обилазака Новог гробља. Ово гробље као својеврстан музеј под отвореним небом, ексклузиван простор сећања где се додирују пролазност и вечност, отвара своје капије посетиоцима кроз три узбудљива обиласка, која су у претходном периоду изазвала највеће интересовање наших суграђана.

 

3. март 2024 – у 11.00 часова – Бардови српског глумишта

Тематском туром Бардови српског глумишта направићемо излет у свет позоришних и филмских илузија. Подсетићемо се прича о животима великих глумачких легенди почевши од оних са чијим улогама смо се саживљавали и идентификовали до оних о којима смо сазнавали из историје позоришта и филма, или преко великих прича и анегдота које су пратиле њихове животе.

7. април 2024  у 11:00 часова  – Алејама Новог гробља

Прва тура реализована на Новом гробљу, под називом  „Алејама Новог гробља“,  од 2011. године до данас задржала је актуелност у упознавању са простором Новог гробља, његовом историјом, уметничким вредностима и животима неких од најзначајнијих људи наше историје који ту почивају. Овом шетњом ћемо кроз необичне животне приче, оживети сећање на велике војсковође, државнике, добротворе, научнике, књижевнике, али ћемо се у исто време упознати и са животима и судбинама неких мање познатих, али заслужних људи.

12. мај 2024  у 11:00 часова  – Трагом странаца на Новом гробљу у Београду

Посебнo богатствo и вредност Београда и Србије чини помешаност култура, разноврсна етничка, национална и верска нематеријална и материјална културна баштина. Бројни странци који су овде долазили и остајали учествовали су у стварању културне слике града и земље који плене својом разноликошћу, ширином, спојем неспојивог и посебним духом. Посетиоци ће се кроз ову шетњу упознати са животима појединих људи који су напустили своје постојбине и домовину и за свој живот изабрали Београд, а за нову домовину Србију.

2. јун 2024  у 11:00 часова  Велики научни и филозофски умови Србије

У недељу 2. јуна – шетњом алејама Новог гробља сетићемо се живота људи дубоког и широког ума који су својим знањем, талентом, генијалношћу, учествовали у стварању модерне Србије. Оживећемо сећање на страсног и дипломираног аласа који је својим изумима задивио Европу, затим, на научника који је први продро у дубине нашег карактера и менталитета проневши глас о нама и особеностима географије нашег поднебља у свет.

 

Трајање обилазака: око 120 минута

Место окупљања: на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50).

Прича и води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности

Обиласци су бесплатни, пријаве нису потребне

За додатне информације се можете обратити на: info@beogradskagroblja.rs, или на бројеве телефона 011/2071-341 и 011/2071-342 (радним данима од  07:00 до 15:00 часова).

Програм вођених обилазака Новог гробља можете преузети овде.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH