Обележене годишњице смрти војводе Живојина Мишића, војводе Петра Бојовића и армијског генерала Павла Јуришића Штурма

20 . јануара 2024. године, у име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, државним церемонијама обележене су годишњице смрти војвода Живојина Мишића, Војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма.

Поводом 103. годишњице смрти војводе Живојина Мишића, 79. годишњице смрти војводе Петра Бојовића и 102. годишњице смрти армијског ђенерала Павла Јуришића Штурма, церемонију полагања венаца и одавања почасти војводи Живојину Мишићу у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, предводила је в.д. помоћника министра Сања Лакић, која се кратко обратила присутнима. Након овога је уследио фрагмент из представе “Славне српске војводе”, у извођењу драмских уметника Лепомира Ивковића и Бошка Пулетића. За извођење пригодних мелодија, био је задужен Академски хор „Огрлица од бисера“.

Државни секретари Зоран Антић и Дејан Антић предводили су церемоније код гробних места војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма. У церемонији је учествовала и делегација Министарства одбране и Војске Србије, у име града Београда вршилац дужности секретара за управу Града Београда Срђан Зораја, као и потомци славних војсковођа и многобројна борачка и удружења за неговање традиција ослободиљаћких ратова Србије.

Војвода Живојин Мишић, Струганик код Мионице, 7/19. јул 1855 био је српски и југословенски војвода. Преминуо је 20. јануара 1921. године у Београду и сахрањен је на парцели 28, гробница 42 – II. Као најзнаменитији војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје, од свог народа сматран је за легенду.

Војвода Петар Бојовић је преминуо 19. јануара 1945. године у Београду и сахрањен је на парцели 6, гробница 68 – III. У низу од само четири српска генерала који су добили чин војводе, био је последњи коме је ова почаст додељена, а и најмлађи.

Армијски генерал Павле Јуришић Штурм је преминуо 14. јануара 1922. године у Београду и сахрањен је на парцели 3, гробница 3 – II. Био је пруски официр, али и Лужички Србин који је прешао у српску војску и постао један од највећих српских војсковођа.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH