На Новом гробљу у Београду обновљен споменик књижеванка Љубомира Мицића – оснивача часописа „Зенит“ и Зентитизма

У склопу обележавања стогодишњице часописа Зенит, покрета зенитизам и пола века смрти једног од његових иницијатора: књижевника, критичара, есејисте и публицисте Љубомира Мицића, у среду 24.02.2021. године симоблично постављен крст на обновљеном споменику Љубомиру Мицићу  на Новом гробљу  у Београду. Догађају су присуствовали директор ЈКП „Погребнe услуге“ Драган Балтовски, директорка Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић, др Предраг Тодоровић, председавајући одобора за обележавање годишњица Љубомира Мицића и часописа „Зенит, Зоран Стефановић секретар Удружења драмских писаца Србије, архитекта Зоран Туцић који је вршио непосредни стурчни надзор радова, медији, као и поштоваоци  Љубомира Мицића и зенитизма.

Некадашњи изглед споменика

Споменик је обновљен заједничким напорима активност  ЈКП „Погребне услуге“, Завода за заштиту споменика културе града Београда и Института за књижевност, а у складу са условима издатим од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда, који је вршио и стручни надзор над извођењем радова на рехабилитацији последњег почивачишта Љубомира Мицића.

Споменик данас

Љубомир Мицић је био српски песник, прозни писац, књижевни критичар, глумац и оснивач српског авангардног покрета „Зенитизам“. Велики допринос повезивању српске културе са европским авангардним покретима дао је кроз покретање и уређивање часописа „Зенит“, месечне интернационалне ревије за уметност и културу (1921. године). У првом броју часописа Зенит објавио је Манифест зенитизма, који је био познат у Москви, Берлину, Паризу и Риму. У часопису „Зенит“, су поред наших модерних књижевника, објављивали своје радове многи истакнути страни уметници тог времена. Посебно су биле значајне везе са италијанским футуристима, пре свега са њиховим идејним творцем Филипом Томазом Маринетијем, експресионистима, и руским авангардним уметницима. За време Другог светског рата и касније није учествовао у књижевном и уметничком животу, а његова авангардна активност је пала у заборав. Умро је у старачком дому у Качареву, заборављен. Надгробни споменик, са упечатљивим  натписом:  Љубомир Мицић-1895-1971-српски песники-и творац-зенитизма –ВО –ИМЈА –ЗЕНИТ – ИЗМА- Анушка – Љубомира Мицића -1971, рађен је по пројекту архитекте Драгомира Тодоровића. Интерес за Мицића и његов часопис Зенит обновљен је 1960-тих, и растао је како се повећавао

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH