НА НОВОМ ГРОБЉУ ОБЕЛЕЖНО 107 ГОДИНА ОД СМРТИ ВОЈВОДЕ РАДОМИРА ПУТНИКА

СРБИЈА И ДАНАС ПАМТИ СВОЈЕ ХЕРОЈЕ

107 година од смрти војводе Радомира Путника обележено је 17. маја 2024. године, државном церемонијом свечаног одавања државних и војних почасти и полагања венаца код Капеле војводе Путника на централној стази Новог гроб. Након одржаног помена, венце је положила делегација Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на челу са минитром Немањом Старовићем, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и организација за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, потомци и поштоваоци великог Војводе Путника. Након полагања венаца и интонирања државне химне Републике Србије, о Војводи Путнику је говорио министар Немања Старовић.

Радомир Путник, први српски високи официр са чином војводе, био је истакнути војсковођа и стратег. Под његовом командом српска војска извојевала је Кумановску, Битољску, Брегалничку, Церску и Колубарску битку. Нарушеног здравља, војвода Радомир Путник упућен је из Скадра на Крф, а затим у Француску, у Ницу, где је и преминуо 17. маја 1917. године. Његови посмртни остаци пренети су у отаџбину 1926. године и сахрањени на Новом гробљу у Београду.

Капела Војводе Радомира Путника је изведена 1929. године по пројекту архитекте Александра Васића у позном српско-византијском стилу са елементима арт декоа. Израђена је од белог мермера и украшнена фигурама српских војника на вечној стражи и одају почаст војводи. Капелу употпуњују лучни елементи од бронзе и натипсом изнад улаза „ВОЈВОДИ РАДОМИРУ ПУТНИКУ ЗАХВАЛАНА ОТАЏБИНА“.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH