NA NOVOM GROBLJU OBELEŽNO 107 GODINA OD SMRTI VOJVODE RADOMIRA PUTNIKA

SRBIJA I DANAS PAMTI SVOJE HEROJE

107 godina od smrti vojvode Radomira Putnika obeleženo je 17. maja 2024. godine, državnom ceremonijom svečanog odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja venaca kod Kapele vojvode Putnika na centralnoj stazi Novog grob. Nakon održanog pomena, vence je položila delegacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu sa minitrom Nemanjom Starovićem, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i organizacija za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci i poštovaoci velikog Vojvode Putnika. Nakon polaganja venaca i intoniranja državne himne Republike Srbije, o Vojvodi Putniku je govorio ministar Nemanja Starović.

Radomir Putnik, prvi srpski visoki oficir sa činom vojvode, bio je istaknuti vojskovođa i strateg. Pod njegovom komandom srpska vojska izvojevala je Kumanovsku, Bitoljsku, Bregalničku, Cersku i Kolubarsku bitku. Narušenog zdravlja, vojvoda Radomir Putnik upućen je iz Skadra na Krf, a zatim u Francusku, u Nicu, gde je i preminuo 17. maja 1917. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u otadžbinu 1926. godine i sahranjeni na Novom groblju u Beogradu.

Kapela Vojvode Radomira Putnika je izvedena 1929. godine po projektu arhitekte Aleksandra Vasića u poznom srpsko-vizantijskom stilu sa elementima art dekoa. Izrađena je od belog mermera i ukrašnena figurama srpskih vojnika na večnoj straži i odaju počast vojvodi. Kapelu upotpunjuju lučni elementi od bronze i natipsom iznad ulaza „VOJVODI RADOMIRU PUTNIKU ZAHVALANA OTADŽBINA“.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH