На Новом гробљу обележено 102 године од смрти Војводе Путника

102 године од смрти војводе Радомира Путника обележена је 17. маја 2019. године, церемонијом свечаног одавања државних и војних почасти и полагања венаца код Капеле војводе Путника на централној стази Новог гроблја. Венце су положили Државни секретар у Министарству за рад, запошлјавање, борачка и социјална питања  Зоран Антић, помоћник градоначелника Београда Андрија Младеновић, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и организација за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, потомци и поштоваоци великог Војводе Путника.

Радомир Путник, први српски високи официр са чином војводе, био је истакнути војсковођа и стратег. Под његовом командом српска војска извојевала је Кумановску, Битољску, Брегалничку, Церску и Колубарску битку. Нарушеног здравља, војвода Радомир Путник упућен је из Скадра на Крф, а затим у Француску, у Ницу, где је и преминуо 17. маја 1917. године.  Његови посмртни остаци пренети су у отаџбину 1926. године и сахрањени на Новом гробљу у Београду.

Капела  Војводе Радомира Путника је изведена 1929. године по пројекту архитекте Александра Васића у позном српско-византијском стилу са елементима арт декоа. Израђена је од белог мермера и украшнена фигурама српских војника на вечној стражи и одају почаст војводи. Капелу употпуњују лучни елементи од бронзе и натипсом изнад улаза „ВОЈВОДИ РАДОМИРУ ПУТНИКУ ЗАХВАЛАНА ОТАДЖБИНА“. 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH