Na Novom groblju obeleženo 102 godine od smrti Vojvode Putnika

102 godine od smrti vojvode Radomira Putnika obeležena je 17. maja 2019. godine, ceremonijom svečanog odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja venaca kod Kapele vojvode Putnika na centralnoj stazi Novog groblja. Vence su položili Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Zoran Antić, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i organizacija za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci i poštovaoci velikog Vojvode Putnika.

Radomir Putnik, prvi srpski visoki oficir sa činom vojvode, bio je istaknuti vojskovođa i strateg. Pod njegovom komandom srpska vojska izvojevala je Kumanovsku, Bitoljsku, Bregalničku, Cersku i Kolubarsku bitku. Narušenog zdravlja, vojvoda Radomir Putnik upućen je iz Skadra na Krf, a zatim u Francusku, u Nicu, gde je i preminuo 17. maja 1917. godine.  Njegovi posmrtni ostaci preneti su u otadžbinu 1926. godine i sahranjeni na Novom groblju u Beogradu.

Kapela  Vojvode Radomira Putnika je izvedena 1929. godine po projektu arhitekte Aleksandra Vasića u poznom srpsko-vizantijskom stilu sa elementima art dekoa. Izrađena je od belog mermera i ukrašnena figurama srpskih vojnika na večnoj straži i odaju počast vojvodi. Kapelu upotpunjuju lučni elementi od bronze i natipsom iznad ulaza „VOJVODI RADOMIRU PUTNIKU ZAHVALANA OTADŽBINA“. 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH