Na Novom groblju obeležena 101. godišnjica primirja u Prvom svetskom ratu

11.11.2019. godine na Novom groblju u Beogradu je državnom ceremonijom uz prisustvo diplomatskog kora i predstavnika vojnih izazlanstava obeležena 101 godina od zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu. Centralnu državnu manifestaciju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda (1914-1918) u ime Komiteta Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilalčkih ratova, predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se svake godine 11. novembra, u znak sećanja na primirje zaključeno između saveznika i Nemačke, koje je u isto vreme označilo i prestanak neprijateljstava i kraj rata. Ovaj datum se obeležava kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim državama, kao sećanje na poginule u toku Velikog rata.

Primirje je potpisano je u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj, a prekid neprijateljstva je stupio na snagu 11. novembra 1918. godine – jedanaestog časa, jedanaestog dana, jedanaestog meseca. Zaraćene strane u Prvom svetskom ratu mobilisale su oko 70 miliona vojnika, a prema nekim procenama stradalo je približno 20 miliona ljudi. Tokom ratnih operacija i zločina neprijateljskih trupa u Srbiji tokom Prvog svetskog rata stradalo je između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva, ili oko 60% muške populacije.

Državna ceremonija započeta je polaganjem venaca i odavanjem počasti na Francuskom vojnom groblju. U ime Republike Srbije i grada Beograda, vence na Francuskom vojnom groblju su položili Ministar inostranih poslova Ivica Dačić, predstavnici Vojske Srbije i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović. Kao deo programa, hor učenika francuske škole iz Beograda je izveo prigodne melodije na srpskom i francuskom jeziku. Prisutnima se takođe obratio i Ambasador Francuske u Beogradu, Žan Luj Falkoni. Zatim su pročitana imena nekih od francuskih vojnika poginulih za vreme Prvog svetskog rata koji su sahranjeni na francuskom vojnom groblju, kao i imena francuskih vojnika nastradalih u mirovnim misijama širom sveta u toku prethodne godine.

Nakon završetka svečane ceremonije na Francuskom vojnom groblju, je usledila centralna manifestacija kod Spomen kosturnice branilaca Beograda (1914-1918). Vence su položili i poštu odali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, Gadonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora i vojnih izaslanstava akreditovanih u Beogradu, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Nakon ceremonije polaganja venaca i belih ruža, prisutnima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, nakon čega je upriličen  kratak kulturno  umetnički program.

Ceremonija je nastavljena polaganjem venaca kod Ruske kosturnice (Spomenik ruske slave). Nakon osvećenja kosturnice, pristupilo se ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti, a prisutnima obratio novi ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko.

Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu je završeno ceremonijom odavanja počasti i polaganja venaca na groblju Komonvelta, gde se uz svečanu ceremoniju polaganja venaca, prisutnim zvanicama obratila ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, gospođa Šan Meklaud.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH