Две седмице јавних часова историје на Новом гробљу у Београду

Током седмице која је претходила свечаном обележавању Дана примирја у 1. Светском рату, Ново гробље је било домаћин изузетног културно-образовног догађања, специјално организованог за средњошколце. Почевши од 4. новембра 2019. године, на овом гробљу су реализовани јавни часови историје за ученике, I, II и IV разреда Савремене гимназије из Београда.

Због великог интересовања самих ученика, обиласци су настављени и наредне седмице, а Ново гробље је укупно посетило 11 група, при чему је свака група бројала минимум 20 ученика. Са значајем очувања материјалне и нематеријалне баштине Новог гробља, ученике је упознала наша колегиница историчарка уметности Снежана Крстановски, која се специјализовла за вођење група поселитлаца млађег узраста.

Ученици су имали прилике да чују интересантне приче о славним војсковођама (Живојину Мишићу и Војиславу Танкосићу), широј јавности мање познатим хероинама 1. Светског рата, Софији Јовановић и Наталији Бјелајац, научницима  (Јовану Цвијићу и Михаилу Петровићу Аласу), државницима (Николи Пашићу и Зорану Ђинђићу), књижевницима (Милошу Црњанском, Браниславу Нушићу, Меши Селимовићу, Петру Кочићу и др.), а посебан утисак оставиле су и скулптуре и радови Ивана Мештровића, Томе Росандића и др. Сазнали су више о споменицима захвалности „Заслужнима за отаџбину”, иностраним војним гробљима, Алеји великана, Алеји заслужних грађана, Алеји народних хероја и Врту сећања. Иајући у виду комеморативне свечаности поводом Дана примирја у Првом светском рату, ученици су посетили локације на Новом гробљу у вези са Првим светским ратом, са посебним акцентом на Српску костурницу бранилаца Београда, где су ушли у крипту испод споменика.

Богатство интересантних података о славним личностима окупирало је пажњу ученика којима је 2,5 сата, колико су обилаци трајали, неосетно протекло. Још више их је изненадила чињеница колико значајних људи почива на Новом гробљу те су изразили жељу да поново посете ово гробље, како у оквиру манифестације Ноћ музеја, тако и другим приликама када се буду организоване вођене шетње.

 

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH