На Новом гробљу обележена 101. годишњица примирја у Првом светском рату

11.11.2019. године на Новом гробљу у Београду је државном церемонијом уз присуство дипломатског кора и представника војних изазланстава обележена 101 година од закључења примирја у Првом светском рату. Централну државну манифестацију полагања венаца и одавања почасти код Спомен-костурнице бранилаца Београда (1914-1918) у име Комитета Владе Србије за неговање традиција ослободилалчких ратова, предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се сваке године 11. новембра, у знак сећања на примирје закључено између савезника и Немачке, које је у исто време означило и престанак непријатељстава и крај рата. Овај датум се обележава као национални празник у многим савезничким државама, као сећање на погинуле у току Великог рата.

Примирје је потписано је у железничком вагону у Компијену у Француској, а прекид непријатељства је ступио на снагу 11. новембра 1918. године – једанаестог часа, једанаестог дана, једанаестог месеца. Зараћене стране у Првом светском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а према неким проценама страдало је приближно 20 милиона људи. Током ратних операција и злочина непријатељских трупа у Србији током Првог светског рата страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника, што је чинило готово трећину укупног становништва, или око 60% мушке популације.

Државна церемонија започета је полагањем венаца и одавањем почасти на Француском војном гробљу. У име Републике Србије и града Београда, венце на Француском војном гробљу су положили Министар иностраних послова Ивица Дачић, представници Војске Србије и помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић. Као део програма, хор ученика француске школе из Београда је извео пригодне мелодије на српском и француском језику. Присутнима се такође обратио и Амбасадор Француске у Београду, Жан Луј Фалкони. Затим су прочитана имена неких од француских војника погинулих за време Првог светског рата који су сахрањени на француском војном гробљу, као и имена француских војника настрадалих у мировним мисијама широм света у току претходне године.

Након завршетка свечане церемоније на Француском војном гробљу, је уследила централна манифестација код Спомен костурнице бранилаца Београда (1914-1918). Венце су положили и пошту одали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, Гадоначелник Београда др Зоран Радојичић, представници Војске Србије, дипломатског кора и војних изасланстава акредитованих у Београду, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Након церемоније полагања венаца и белих ружа, присутнима се обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, након чега је уприличен  кратак културно  уметнички програм.

Церемонија је настављена полагањем венаца код Руске костурнице (Споменик руске славе). Након освећења костурнице, приступило се церемонији полагања венаца и одавања почасти, a присутнима обратио нови амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Боцан Харченко.

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату је завршено церемонијом одавања почасти и полагања венаца на гробљу Комонвелта, где се уз свечану церемонију полагања венаца, присутним званицама обратила амбасадорка Велике Британије у Србији, госпођа Шан Меклауд.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH