Komermoracija na Italijanskom vojnom groblju – obeležen Dan oružanih snaga Italije

4. novembra – na Dan oružanih snaga Italije, na Italijanskom vojnom groblju u okviru Novog groblja organizovana je svečana komemoracija u znak sećanja na italijanske borce stradale u Velikom ratu, kao i na sve žrtve 1. Svetskog rata i drugih sukoba, uz prisustvo diplomatskih i predstavnika vojnih izaslanstava u Beogradu, nadležnih ministarstva i grada Beograda.

italjiansko-vojno-groblje-1Na Italijanskom vojnom groblju u Beogradu počivaju zemni ostaci 1.063 italijanska vojnika, poginulih u toku Velikog rata na teritoriji Srbije. U okviru komemoracije su položeni venci na glavnom oltaru, u prisustvu voda italijanskih gardista u tradicionalnim uniformama svog regiona.

 

italijansko-vojno-grobljePored italijanskog ambasadora u Beogradu, prisutni su bili i vojni predstavnici zemalja učesnica Prvog svetskog rata, a vence su položili i predstavnici Ministrstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova od 1912 do 1918. godine. Prisutni su takođe položili vence na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda 1914-1918. godine.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH