Комеморација на аустроугарском војном гробљу

3. новембра 2016. године на Аустроугарском војном гробљу у оквиру Новог гробља у Београду, одржан је комеморативни скуп на коме је одата почаст аустроугарским војницима, који су настрадали у борбама за Београд током 1. Светског рата, као и свим жртвама Великог рата.

austrougarsko-2На комеморацији, за чију организацију је ове године била задужена Канцеларија Војног изасланства Аустрије, свечане говоре одржали су Њ.Е. др Јоханнес Еигнер, амбасадор Аустрије и Њ.Е. господин Атила Пинтер амбасадор Мађарске, а самом чину су присуствовали представници војних изасланстава (Аустрије, Немачке, Велике Британије, Француске, Канаде, Итаље, Пољске, Словачке, Хравтске, Словеније и др.). Комеморацији су присуствовали и представници Министрства за рад, запошљавање борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, као и града Београда.

austrougarsko-1Молитва посвећена свим жртвама Великог рата је одржана на немачком, мађарском и српском језику, након чега је уследила церемонија полагања венаца уз инторнирање пригодних мелодија.

Изградња Аустроугарског војног гробља је завршена 1933. године. На гробљу је сахрарњено 260 аустроугарских војника погинулих у борбама око Београда и 460 војника преминулих у ратном заробљеништву 1914 – 1915. године.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH