Блистави умови Србије

Блистави умови Србије

 бесплатна вођена тура по Новом гробљу

Недеља 5. новембар, са почетком у 11:00 часова. 

У складу са напорима на промоцији цивилизацијских и хуманистичких вредности, као и фамилијарности човека са гробљем, ЈКП „Погребне услуге“ – Београд је у последњих пет година, поред својих редовних и основних делатности, интензивирало активности на пољу подизања свести и промовисања изузетног наслеђа и историјско–споменичких ресурса које баштини Ново гробље у Београду, културно – историјско добро од великог значаја Републике Србије. Као музеј под отвореним небом, овај ексклузиван простор сећања где се додирују пролазност и вечност, завредео је, својом рафинираном естетизацијом и високим уметничким дометима, престижно место међу чланицама Асоцијације културно значајних гробаља Европе (АSCE) и уврштен је у програм Европске руте гробаља.

Као одговор на велико интересовање наших суграђана на тематске шетње које су организоване у оквиру манифестације Дани европске баштине, Ново гробље у Београду поново отвара своја врата свим заинтересованим посетиоцима још једном бесплатном вођеном туром под називом Блистави умови Србије, у недељу, 5. новембра, са почетком у 11:00 часова. 

Ова тематска тура кроз аутентичан урбани амбијент Београда прати неизбрисив траг српских академика – истакнутих личности нашег културно-уметничког, научног и политичког миљеа. Наша колегиница др Виолета Обреновић, историчарка уметности изузетне ерудиције, постараће се да из једне нове перспективе сагледате споменике и архитектонска дела у једном од најлепших паркова српске престонице. Дођите да сазнате нешто више о импресивном дипломати који је популарисао Шекспира у Србији, о конструктору хидрогенератора заљубљеном у удице и виолину, потом о српском Тургењеву, те Сремцу из Бачке у Нишу, затим о ботаничару аутору првог српског бестселера, о човеку многих знања и дугих читања који је волео префернас и брзу вожњу, али и многим другим харизматичним личностима и великанима који су уместо светских каријера свесно одабрали Србију. Угодно недељно подне које се памти!

 najava-obilaska-5-novembar-2017_002

Термин: 5 новембар 2017. године у 11:00 часова

Место окупљања: на платоу код улаза у Ново гробље, Рузвелтова 50

Трајање обиласка: 125 минута

Контакт за групе и појединце:

тел.: 011/2071-342; e-mail: violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH