„Koliko je žensko kulturno nasleđe?”– znamenite žene sahranjene na Novom groblju u Beogradu

Uoči planiranog Okruglog stola na temu: „Koliko je žensko kulturno nasleđe“?, organizovanog od strane Programa „Podeli svoje znanje“, a povodom Evropske godine kulturnog nasleđa (2018), mentori, mentorke i alumnistkinje programa, su 25.08.2018. godine obišli Novo groblje uz stručno vođenje naše koleginice dr Violete Obrenović, izuzetnog poznavaoca funerarne i memorijalne kulture, kao i istorijata Novog groblja, uz čija su nadahnuta kazivanja mogli da se upoznaju sa životnim pričama umnih žena slobodnog duha koje su, svaka u svojoj oblasti pomerale granice, boreći se sa predrasudama, nerazumevanjem i ograničenjima koje je nametala sredina i vreme u kome su živele, kao što su:

Teodora Korać (kćer trgovca Ilije Koraća koja je sirotim devojkama davala miraz od hiljadu dinara da se udaju za mladiće, članove trgovačke omladine i tako pomagala mladim parovima da započnu zajednički život), Anka Obrenović, kći Jevrema Obrenovića, jedna od najobrazovanijih žena svog vremena, kao i njena kći Katarina Konstantinović, obrazovana lepotica tragične sudbine, nesuđena supruga princa Mihaila Obrenovića, koja je bez sopstvenog poroda, usvojila Delfu Ivanić, kasnije jednu od osnivačica „Kola Srpskih sestara“.

Pored nezaobilazne heroine Prvog svetskog rata Milunke Savić, na Novom groblju su sahranjene još dve izuzetne žene, učesnice Prvog svetskog rata o kojima je bilo reči: Sofija Jovanović, pripadnica komitske čete Vojvode Voje Tankosića, učesnica I i II Balkanskog i Prvog svetskog rata – 13 puta odlikovana i Natalija Bjelajac (Slovenka Antonija Javornik), narednik srpske vojske i bolničarka, učesnica Cerske bitke i nosilac 12 odlikovanja. Tu su i prva bibliotekarka i novinarka u Srbiji, začetnica modernog plesa Maga Magazinović, zatim  Milica Jakovljević Mir-Jam – književnica i novinarka, koja je kroz svoj književni i novinarski rad pokušala da poduči mlade generacije  kako da se nose sa izazovima modernog života. Posebno emotivno kazivanje je bilo vezano za Anicu Savić Rebac, književnicu, pesnikinju, prevodioca, filozofkinju i mislioca, koja je vodila prepisku sa Tomasom Manom i čiju je veliku ljubav sa političarem i diplomatom Hasanom Rebcem, književnica Rebeka Vest opisala u svom romanu “Mehmed i Milica”, nazvavši ih “stubovima civilizacije”.

Izdvajamo inspirativne priče o dve izuzetne žene:

Posebno interesantna ličnost, čiju životnu priču su posetioci mogli da čuju je upravnica Više ženske škole u Beogradu Katarina Milovuk, o kojoj se danas nažalost malo zna, a koja je prokrčila put novoj, ženskoj intelektualnoj eliti, koja će se svrstati u prve redove borbe za prava žena u patrijarhalnoj Srbiji. Za Katarinu Milovuk se se govorilo „da se u Srbiji reč njena reč ceni odmah posle Mitropolitove“, a iz njene škole izašle su između ostalih, novinarka i teoretičarka modernog plesa Maga Magazinović, slikarka Nadežda Petrović, glumica i pesnikinja Milka Grgurova, kao i buduća srpska kraljica Draga Mašin. Priča se da je kralj Milan u šali govorio kako u Srbiji nije retkost imati dve tašte i da je „Milovukovica“ neosporna duhovna svekrva i tašta u stotinama kuća. Katarina Milovuk je svoju imovinu ostavila u dobrotvorne svrhe, a izuzetno skromno nadgrobno obeležje na njenom poslednjem počivalištu, podiglo je Kolo Srpskih Sestara.

Marija (Popović) Milutinović Punktatorka, supruga pesnika Sime Milutinovića – Sarajlije bila je prva žena koja se bavila advokaturom, ali je bila posvećena i učiteljskom pozivu. Nadimak “Punktaorka” je dobila tako što je stihovima svog budućeg supruga dodavala znake interpunkcije, što se pesniku dopalo, te je svojoj mladoj čitateljki, kada su se upoznali nadenuo ovaj nadimak. Marija Milutinović je održavala je prepisku sa Vukom Karadžićem, koje ju je veoma cenio i kome je pomagala da sakupi pesme i narodne umotvorine. Nakon suprugove smrti, počela je da radi kao učiteljica, odnosno vodila je jednu privatnu školu u Beogradu, da bi se 1849. godine konačno zaposlila u državnoj školi kao “viša učiteljka”. Baveći se advokaturom, besplatno je zastupala siromašne i ugnjetavane. Nije zaradila ni na jednoj od mnogobrojnih uspešno završenih parnica. Kako je zapisao njen veliki prijatelj Jakov Ignjatović, Marija je u prste poznavala zakonik, ali joj je bilo daleko važnije da odbrani nemoćne i izbori se za pravdu, nego da zarađuje na nečijoj muci.

Podeli svoje znanje je Program koji je zasnovan na principu mentorstva i usmeren ka izgradnji međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje. Volonterizam i entuzijazam svih učesnica programa, odnosno njihova spremnost da pomognu, kao i posvećenost, su ključni faktor uspeha ovog mentorskog programa. Program “Podeli svoje znanje” već osam godina zajednički organizuju Ambasada SAD u Beogradu, ERSTE Banka, OEBS i Evropski pokret u Srbiji.

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH