Javni čas istorije na Novom groblju

U ponedeljak 13. oktobra 2014. godine, na Novom groblju u Beogradu, održan je javni čas istorije učenika Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju iz Beograda. Čas je bio posvećen stogodišnjici I Svetskog rata, a učenici su obišli poslednja počivališta velikana srpske istorije iz ovog perioda: Nikole Pašića, Vojvode Živojina Mišića, srpske heroine Milunke Savić, Vojvode Radomira Putnika, ruskog carskog veleposlanika Nikolaja Henrikoviča Hartviga, majora Dragutina Gavrilovića, kao i Spomenik ruske slave (Rusku kosturnicu) i Kosturnicu branilaca Beograda iz 1915. godine.

Učenici, njihove profesorke istorije i književnosti, kao i direktor škole, su u svojim izlaganjima govorili o životu i delu ovih velikana i prilikama u istorijskom periodu u kome su živeli. Na svakom nadgobnom obeležju predstavnici škole i učenici su zapalili sveću i ostavili crvenu ružu. Veliki doživljaj za učenike bio je i ulazak u spomen kosturnicu srpskih vojnika, branilaca Beograda.

Ovu izuzetnu ideju je pozdravio i Generalni direktor JKP „Pogrebne usluge“ Dragan Baltovski, koji je zahvalio učenicima, profesorima i direktoru škole na poseti i izrazio nadu da će se ovakve aktivnosti nastaviti, jer je očuvanje tradicije jedna od najznačajnijih dužnosti svakog naroda.

Čas je završen čuvenim govorom majora Dragutina Gavrilovića upućenom braniocima Beograda 1915. godine, koji je nadahnuto izgovorio jedan od maturanata ove škole.

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH