Јавни час историје на Новом гробљу

У понедељак 13. октобра 2014. године, на Новом гробљу у Београду, одржан је јавни час историје ученика Средње школе за економију, право и администрацију из Београда. Час је био посвећен стогодишњици I Светског рата, а ученици су обишли последња почивалишта великана српске историје из овог периода: Николе Пашића, Војводе Живојина Мишића, српске хероине Милунке Савић, Војводе Радомира Путника, руског царског велепосланика Николаја Хенриковича Хартвига, мајора Драгутина Гавриловића, као и Споменик руске славе (Руску костурницу) и Kостурницу бранилаца Београда из 1915. године.

Ученици, њихове професорке историје и књижевности, као и директор шкoле, су у својим излагањима говорили о животу и делу ових великана и приликама у историјском периоду у коме су живели. Нa свaкoм надгобном обележју представници школе и ученици су зaпaлили свeћу и oстaвили црвeну ружу. Вeлики дoживљaj зa учeникe биo je и улaзaк у спoмeн кoстурницу српских вojникa, брaнилaцa Бeoгрaдa.

Ову изузетну идеју је поздравио и Генерални директор ЈКП „Погребне услуге“ Драган Балтовски, који је захвалио ученицима, професорима и директору школе на посети и изразио наду да ће се овакве активности наставити, јер је очување традиције једна од најзначајнијих дужности сваког народа.

Час је завршен чувеним говором мајора Драгутина Гавриловића упућеном браниоцима Београда 1915. године, који је надахнуто изговорио један од матураната ове школе.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH