ВОЂЕНИ ОБИЛСЦИ НОВОГ ГРОБЉА ПОВОДОМ ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2020

Обиласци ће бити организовани уз спровођење свих превентивих мера заштите, у складу са тренутном ситуацијом.
Због ограниченог броја места обавезне су пријаве на: info@beogradskagroblja.rs, или  на бројеве телефона: 011/2071-341 и 011/2071-342 (радним данима од 7:00 до 15:00 часова);

У петак пред обиласке од 15:00 до 20:00 часова, пријаве су могуће и на број телефона 064/855-4269.

Ново гробље, као својеврстан музеј под отвореним небом, ексклузиван простор сећања где се додирују пролазност и вечност, поводом овогодишње манифестације Дани европске баштине,  која се ове године организује под слоганом: Наслеђе и образовање – Знање за будућност – отвара капије посетиоцима кроз два занимљива обиласка:

Саткане од душе и ума – прича о знаменитим српкињама – недеља, 20. септембар 2020. године у 11:00 часова
Ова тематска је шетња посвећена фасцинантним дамама које су упркос патријархалним друштвеним оквирима налазиле начин да грациозно, снажно и уз осмех, померају свет путем напретка и чине га свеукупно бољим местом за живот. Најављујемо посету споменику легендарне „српске Саре Бернар“ због које се излазило на двобој и којој су наши славни песници спевали многе стихове, потом првој српској библиотекарки и новинарки листа „Политика“ која се елегантно супротстављала уверењима свога времена постајући зачетницом модерног плеса у нашој средини, затим оштроумној и многооспораваној првој Српкињи која је успела да се избори за титулу доктора наука код нас постајући првом професорком Београдског универзитета, те сликарки и инспирацији многих сликара чије су духовите реченице изазивале бројне осмехе са карикатура њеног славног супруга.

Златно доба српске дипломатије  – недеља, 27. септембар 2020. године у 11:00 часова
Поред личности које су своје професионално опредељење нашле у политици и јавном животу, у току овог вођеног обиласка нећемо заборавити ни чувене дипломате – књижевникe. Упознаћемо се са причом о животу харизматичног грофа који је требало да постане патријарх, дипломатом који је популарисао Шекспира у Србији, државником који је преко  свог брака обезбедио финансијску помоћ Србији у току Великог рата, као и творцем чувених Ембахада. Подсетићемо се приче о једној тајној забрањеној љубави у  дипломатији, али и других једнако занимљивих цртица из живота људи који су били у државном врху. Кроз једну лагану и занимљиву причу сетићемо се значајних научника, лекара и књижевника који су  се показали и као врсне дипломате и државници у одсудним историјским моментима.
Обилазак заказан за недељу 27.09.2020. године, води др Виолета Обреновић, историчарка уметности
Трајање обилазака: 120 минута
Место окупљања: на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50)
Обиласци су бесплатни. Због ограниченог броја места обавезне су пријаве на: info@beogradskagroblja.rs, или  на бројеве телефона: 011/2071-341 и 011/2071-342 (радним данима од 7:00 до 15:00 часова);

У среду 23.09.2020. године, са почетком у 10:00 часова биће организован специјализовани тематски обилазак Новог гробља под називом „Трагом странаца на Новом гробљу“ – за београдске гимназијалце окупљене у оквиру пројекта „Бео(градска аван)тура“. Обилазак ће бити посвећен је „београдским странцима“, односно свим оним познатим и мање познатим личностима које су оставиле неизбрисив траг на лицу Београда. Сетићемо се неимара, али и градитеља духа који су своја сећања и снове из родне земље уткали у историју овог града, као и оних који су стицајем ратних околности вечни починак нашли баш у Београду. Овај обилазак је наменски организован за потребе наведеног пројекта, тако да пријаве за исти нису могуће.

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH