Представљање Новог гробља – музеја на отвореном поводом 39. Међународног сајма туризма у Београду

Ново гробље, као јединствени музеј на отвореном, највећа галерија скулптура у Србији и културно добро од изузетног значаја за Републику Србију, представљено је у оквиру туристичке понуде Београда, на 39. Међународном Сајму туризма у Београду од 23 до 26.02. 2017. године.

Поред представљања промотивних материјала о Новом гробљу на штанду града Београда,

Обележен Дан бранилаца отаџбине

23.02.2017. године обележен је Дан бранилаца отаџбине, националног празника Руске Федерације. Овај дан се у Русији слави од 1922. године, као датум оснивања Црвене Армије. Назив Дан бранилаца отаџбине датира из 2002. године. На овај дан се одаје почаст војницима, ветеранима армије и морнарице, авганистанским ветеранима, погинулим војницима и породицама оних који су били, или су још увек у војним редовима.

56. годишњица смрти песника Бранка Миљковића

Бранко Миљковић је рођен у Нишу, 29. јануара 1934. године. Завршио нишку Гимназију „Стеван Сремац“, након чега је 1953. године отишао на студије у Београд где је дипломирао филозофију на Филозофском факултету. Млади Миљковић одбијао је чланство у Комунистичкој партији, што је резултирало необјављивањем његове поезије. Међутим, успех код младих љубитеља поезије је био очигледан,

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ ГРОБАЉА НА ЗАДУШНИЦЕ (субота 18. фебруар 2017.)

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ ГРОБАЉА НА ЗАДУШНИЦЕ

(субота 18. фебруар 2017.)

  • Забрањен улаз моторним возилима на гробља
  • Обезбеђен бесплатан превоз климатизованим возилима на Орловачи, Лешћу и гробљу Новa Бежанијa

За Задушнице, у суботу 18. фебруара 2017. године,  ЈКП „Погребне услуге“ апелују на грађане да за одлазак на гробљe,

УПОЗОРЕЊЕ НА НЕСТАБИЛНЕ СПОМЕНИКЕ – ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ ГРОБАЉА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋЕ ЗАДУШНИЦЕ

Важно обавештење
за посетиоце гробaља на Задушнице

 

Апелујемо на посетиоце гробaља да приликом посете гробним местима буду опрезни и да се не наслањају на споменике.

Током редовне контроле стабилности споменика, стручне екипе предузећа утврдиле су да има доста споменика који су нестручно подигнути, дотрајали  и НЕСТАБИЛНИ, па у случају наслањања и механичког притиска може да дође до њиховог пада и повређивања присутних лица.

Обележен Дан дипломата Руске Федерације – 10. фебруар 2017. године

Поводом Дана дипломата 10. фебруара, у знак сећања на претходне генерације дипломатских службеника, представници Министарства иностраних послова Руске Федерације полажу венце на гробове истакнутих дипломата сахрањених како у Русији, тако и ван њених граница. Представници амбасаде Руске Федерације у Београду, са његовом екселенцијом амбасадором Александром Чепурином, положили су венце на гроб руског царског велепосланика у Србији Николаја Хенриковича Хартвига на Новом гробљу у Београду.

Трагом знаменитих српкиња сахрањених на Новом гробљу у Београду

09.02.2017. године др Вилолета Обреновић, стручни сарадник историчарка уметности ЈКП „Погребне услуге“ је на позив Удружења туристичких водича Србије, одржала предавање на тему „Трагом знаменитих српкиња сахрањених на Новом гробљу у Београду“.

Предавање је обухватило хронику положаја жена у Србији од почетка 19. века, описујући како су се образоване жене слободног духа бориле да превазиђу ограничења која им је наметала средина и време у коме су живеле.

Обележен дан Народне библиотеке “Вељко Петровић” из Бачке Паланке – посетом гробу Вељка Петровића на Новом гробљу у Београду

03.02.2017. године облележено је 148 година од оснивања Народне бибилотеке „Вељко Петровић“ из Бачке Паланке. Колектив библиотеке је ову значајну годишњицу обележио одавањем поште књижевнику чије име библиотека носи – Вељку Петровићу.

Вељко Петровић је био новинар, историчар књижевности, дугогодишњи директор Народног музеја у Београду и академик. Учествовао је као добровољац у 1.

4. фебруар 2017. године – 31. година од смрти Бранка Пешића

4. фебруара 2017. године навршава се 31 година од смрти једног од наомиљенијих и најпоштованијих градоначелника Београда. У току два мандата на месту председника Скупштине града, Бранко Пешић је препородио Београд и претворио га у метрополу, због чега се његов боравак на челу престонице често назива „златно доба“ Београда, па је од новинара добио надимак „Перикле из Земуна“.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH