Velikani srpske nauke – još jedan vođeni obilazak Novog groblja povodom Dana evropske baštine

U nedelju, 6.oktobra 2019. godine, održan je treći po redu besplatan tematski obilazak Novog groblja povodom ovogodišnjih Dana evropske baštine, pod nazivom Velikani srpske nauke. Poestioci su imali prilike da čuju priče o životima i sudbinama legendarnog matematičara Mihajla Petrovića – Alasa, Đorđa Stanojevića – čoveka koji je osvetlio Beograd, Sime Lozanića – osnivača modernog beogradskog univerziteta, neponovljivog i neumornog istraživača Jovana Cvijića, istoričara religije i etnologa dr Veselina Čajakovića i mnogih drugih, poznatih i manje poznatih blistavih umova koji su narednim  generacijama ostavili mnogo, a za uzvrat nisu tražili ništa.

Izdvajamo zanimljivosti o jednom od najčuvenijih srpskih naučnika svetskog glasa Milutina Milankovića. Milutin Milanković je bio inženjer, klimatolog, astronom, akademik i osnivač katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu. Bio je svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Milanković je preminuo 12. decembra 1958. godine u 80. godini. Prvobitno je bio sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu, ali mu je poslednja želja bila da njegovi posmrtni ostaci budu preneti u rodni Dalj, što je i učinjeno 1966. godine. Svoju naučnu i stvaralačku zaostavštinu ostavio je Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u kojoj se čuva i radna soba Milutina Milankovića.

Zanimljivosti o Milutinu Milankoviću:

Autor je najtačnijeg kalendara do sada.
Dobio je krater sa svojim imenom  na daljoj strani Meseca veličine 34 km,  krater na Marsu prečnika 118 km, kao i asteroid pod nazivom 1605 Milanković.
NASA ga je uvrstila u 10 najvećih naučnika koji su se bavili proučavanjem Zemlje.
Svetsku slavu nije stekao u najvećim svetskim centrima, već se naučnim teorijama bavio u svojoj maloj kancelariji u Kapetan Mišinom zdanju, na Beogradskom univerzitetu, koristeći samo papir, olovku, šiber i logaritamske tablice.
Evropsko geofizičko društvo je 1993. godine ustanovilo medalju Milutin Milanković.
Najcitiraniji je srpski naučnik svih vremena.

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH