Priča o žiteljima starog Beograda – vođena šetnja po Novom groblju

21. oktobra 2018. godine organizovan je još jedan obilazak Novog groblja u sklopu ovogodišnjeg jesenjeg ciklusa vođenih šetnji kroz dragocenu kulturno-istorijsku i umetničku riznicu Novog groblja u Beogradu – Muzeja pod otvorenim nebom. Naši dragi sugrađani koji su se i ovaj put odazvali u izuzetno velikom broju, imali su prilike da čuju intrigantne priče o starom Beogradu, njegovoj transformaciji od istočnjačke kasabe do moderne Evropske metropole, kao i ljudima koji su ovaj grad učinili onim što je danas.

Nakon kratke priče o istorijatu Novog groblja od njegovih početaka do danas, posetioci su imali prilike da obiđu poslednja počivališta ličnosti kao što su: Jovan Ristić, kraljevski namesnik, Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf i upravitelj dvora Kneza Mihajla Obrenovića, političar, diplomata i istoričar Jevrem Grujić, talentovane glumice Milka Grgurova i Vela Nigrinova za čiju naklonost su se borila beogradska gospoda, čuveni matematičar i ekscentrik Mika Petrović Alas, Braća Bajloni i mnogi drugi. Posetioci su takođe imali prilike da vide velelepnu grobnicu u kojoj je prvobitno bila sahranjena bogata reniterjka Draga Mitričević, žrtva misterioznog ubistva koje se dogodilo u Beogradu 1933, o čemu se dugo pričalo u beogradskim salonima, a koje nikada nije rešeno. Ova ekscentrična bogatašica je živela sama u velikoj kući u ulici Kralja Milana br. 5, sa psom, kokoškama i guskom.

Od mnogih interesantnih ličnosti, izdvajamo priču o porodici industrijalaca, preduzetnika i zaljubljenika u fudbal – Šonda.

Priča o porodici Šonda počinje onoga dana kada su Nikola i Konstanitn Šonda odlučili da se presele u Beograd iz severozapadne Grčke, početkom druge polovine XIX veka. U to vreme Beograd je za mnoge hrišćane bio obećana zemlja, tako da braća Šonda nisu bili jedini Cincari koji su se u ovom periodu doselili u Beograd. Ključna godina za njihov poslovni uspeh bila je 1902., kada je Konstantin Šonda od države dobio povlastice za otvaranje fabrike kakaoa, čokolade i bombona. Konstantin Šonda je posle nekoliko godina upravu nad fabrikom ostavio sinovima, od kojih je najpreduzimljiviji bio Mihajlo Šonda. Fabrika „K.M. Šonda“ je 1932. godine poklonila srebrni trofej Jugoslovenskom nogometnom savezu  za šampiona države u fudbalu. Dragoceni srebrni trofej je pripao Konkordiji, koja je u finalu oba puta pobedila splitski Hajduk sa 2:1. Iste godine fabrika je štampala album sa sličicama fudbalera koje je prodavala uz svoju čokoladu.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH