Poseta srednjoškolaca Novom groblju u Beogradu

24. i 25. oktobra 2018. godine smo imali čast da budemo domaćini učenicima iz škole za mašinstvo i umetničke zanate Tehnoart iz Beograda i učenicima iz Doma učenika srednjih škola Beograd.

Kroz istorijat Novog groblja od njegovog formiranja do danas, deca su, možda, po prvi put imala priliku da saznaju ponešto o  kulturi sahranjivanja a time i promenama i značaju formiranja prvog planski uređenog groblja u Srbiji i sagledavanju istog kao jednog od toposa kolektivne memorije.

Šetnjom alejama upoznali su se sa arhitekturom Novog groblja, nadgrobnim spomenicima koje su doživeli kao skulptoralna dela koja su im na različite načine privukla pažnju, a kako je blisko njihovom školskom programu obeležavanje stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, tako je fokus bio na toj temi.

U skladu sa tim đaci su imali priliku da obiđu počivališta Vojvode Živojina Mišića, Vojvode Radomira Putnika, državnika Nikole Pašića, heroine Milunke Savić,političara i socijaliste Dimitrija Tucovića, generala Miloša Vasića ali i grob  kako se veruje, prve žrtve Velikog rata, ruskog konzula  Nikolaja Henrikoviča Hartviga.

Pažnja je posvećena i herojima pera Petru Kočiću, Branislavu Nušiću i Vladeti Jerotiću.

Nisu zaboravljeni ni srpski dobrotvori i zadužbinari Ilija Milosavljević Kolarac, Milan Kujundžić Aberdar i Velimir Mihailo Teodorović.

Preko aleje zaslužnih građana, gde su se prepričavale scene iz filmova Milene Dravić, Dragana Nikolića, Bate Živojinovića, Nebojše Glogovca i drugih, šetnja je završena  posetom spomen Kosturnici branilaca Beograda od 1914-1918.

Ideju o poseti kripti pratila je zebnja koja se završila oduševljenjem i željom da saznaju još nešto i produže posetu.

Tu priliku ćemo im pružiti u nekoj od narednih poseta.

Svoje utiske i doživljaj preneli su na papir i tako su nastali crteži koje možete videti u našoj galeriji.

 

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH