Посета средњошколаца Новом гробљу у Београду

24. и 25. октобра 2018. године смо имали част да будемо домаћини ученицима из школе за машинство и уметничке занате Техноарт из Београда и ученицима из Домa ученика средњих школа Београд.

Кроз историјат Новог гробља од његовог формирања до данас, деца су, можда, по први пут имала прилику да сазнају понешто о  култури сахрањивања а тиме и променама и значају формирања првог плански уређеног гробља у Србији и сагледавању истог као једног од топоса колективне меморије.

Шетњом алејама упознали су се са архитектуром Новог гробља, надгробним споменицима које су доживели као скулпторална дела која су им на различите начине привукла пажњу, а како је блиско њиховом школском програму обележавање стогодишњице примирја у Првом светском рату, тако је фокус био на тој теми.

У складу са тим ђаци су имали прилику да обиђу почивалишта Војводе Живојина Мишића, Војводе Радомира Путника, државника Николе Пашића, хероине Милунке Савић,политичара и социјалисте Димитрија Туцовића, генерала Милоша Васића али и гроб  како се верује, прве жртве Великог рата, руског конзула  Николаја Хенриковича Хартвига.

Пажња је посвећена и херојима пера Петру Кочићу, Браниславу Нушићу и Владети Јеротићу.

Нису заборављени ни српски добротвори и задужбинари Илија Милосављевић Коларац, Милан Кујунџић Абердар и Велимир Михаило Теодоровић.

Преко aлеје заслужних грађана, где су се препричавале сцене из филмова Милене Дравић, Драгана Николића, Бате Живојиновића, Небојше Глоговца и других, шетња је завршена  посетом спомен Костурници бранилаца Београда од 1914-1918.

Идеју о посети крипти пратила је зебња која се завршила одушевљењем и жељом да сазнају још нешто и продуже посету.

Ту прилику ћемо им пружити у некој од наредних посета.

Своје утиске и доживљај пренели су на папир и тако су настали цртежи које можете видети у нашој галерији.

 

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH